Triumviraat heeft "constructieve" tweede vergadering

Triumviraat heeft constructieve tweede vergadering

Triumviraat heeft "constructieve" tweede vergadering

Print
Het triumviraat, bestaande uit Johan Vande Lanotte, Bart De Wever en Elio Di Rupo, is maandag rond 20.30 uur weer uit elkaar gegaan, na meer dan twee uur onderhandelen. De drie houden de lippen voorlopig stijf op elkaar, maar de vergadering verliep in tegenstelling tot vorige week wel "constructief".

Ondanks het pessimisme vooraf en de gespannen vergadering van vorige week, zou er dit keer wel constructief vergaderd zijn. De komende dagen willen Vande Lanotte, De Wever en Di Rupo in alle discretie verder werken.

Taalgroepen

In de gesprekken over een staatshervorming gaan de zeven partijen binnenkort opnieuw per taalgroep onderhandelen. Wanneer en waar die vergaderingen zullen plaatsvinden, is niet bekend.

De Vlaamse partijen N-VA, sp.a en CD&V gaan aan tafel zitten met De Wever. Di Rupo brengt PS, cdH en Ecolo bijeen. Bemiddelaar Vande Lanotte zal beide vergaderingen bijwonen.

Of er snel een vergadering met de zeven partijen aan zit te komen, is nog niet bekend. Bemiddelaar Vande Lanotte heeft maandag al wel gebeld met de zeven onderhandelende partijen.

cdH en Groen! hadden de voorbije dagen wel aangedrongen op een vergadering met zeven en cdH wil dan ook praten over het sociaal-economische, de begroting en het asielbeleid, en dus niet enkel over de staatshervorming.

Liberalen

De liberalen lijken ondertussen meer en meer bereid om deel te nemen aan de gesprekken. Alexander De Croo, voorzitter van de Vlaamse liberalen van Open Vld, wil meewerken als er naast de communautaire onderhandelingen ook gepraat wordt over veiligheid, werk, economie, pensioenen en begroting.

Lees ook: CD&V en N-VA bedenken strategie

MEEST RECENT