Tunesië krijgt overgangsregering mét oppositieleden

Tunesië krijgt overgangsregering mét oppositieleden

Tunesië krijgt overgangsregering mét oppositieleden

Print
Mohammed Ghannouchi, de laatste premier van de afgezette president Ben Ali, heeft een regering van nationale eenheid gevormd in Tunesië. Opmerkelijk: onder de negentien leden zitten ook drie leiders van oppositiepartijen.

Het is de eerste keer dat de (legale) oppositiepartijen vertegenwoordigd in een Tunesische regering. Twee van de drie oppositiepartijen zetelen momenteel niet in het parlement.

Anderzijds bevat de nieuwe regering ook zes kopstukken van het vroegere regime: onder andere Ghannouchi zelf als premier en de ministers van Buitenlandse Zaken (Kamel Morjane), Defensie en Binnenlandse Zaken.

Overgang

Het gaat nu om een overgangsregering, totdat er presidents- en parlementsverkiezingen zijn. Een van de eerste beleidsdaden was het vrijlaten van alle politieke gevangenen. De nieuwe ploeg zal zo snel mogelijk onderzoeken of tot nu toe verboden politieke partijen legaal kunnen worden.

De Liga voor de Rechten van de Mens is nu wel toegelaten. Volgens de premier is het ministerie van Informatie afgeschaft. Dat ministerie werd ervan beticht de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in het noord-Afrikaanse land te muilkorven.

78 doden

Bij de opstand van de afgelopen weken zijn volgens de nieuwe regering 78 doden en 94 gewonden gevallen. Sommige bronnen spreken ook van 100 doden. Het blijft ook nog altijd onrustig in het land. Maandagmorgen was er opnieuw een grote betoging in Tunis.

.

Nu in het nieuws