"Elk jaar 6 à 15 feiten van seksueel misbruik in kerkelijke relatie"

Elk jaar 6 à 15 feiten van seksueel misbruik in kerkelijke relatie

"Elk jaar 6 à 15 feiten van seksueel misbruik in kerkelijke relatie"

Print
Jaarlijks zouden er zes à vijftien feiten van seksueel misbruik gepleegd worden in een kerkelijke relatie. Dat schat Paul Van Thielen, directeur-generaal van de federale gerechtelijke politie. De top van de politie werd maandag ondervraagd in de Kamercommissie Seksueel Misbruik.

Van Thielen benadrukte wel dat het niet om een betrouwbaar cijfer gaat en wees erop dat individuele feiten in principe een zaak van de lokale politie zijn. De baas van de federale politie verklaarde dat er jaarlijks zo'n 6.000 feiten van seksueel misbruik geregistreerd worden, ongeveer gelijkmatig verdeeld over aanrandigen op de eerbaarheid en verkrachtigingen.

60 procent

Bij 710 tot 1.139 van deze feiten is een minderjarige betrokken. In 100 tot 200 gevallen is er sprake van een gezagsrelatie, aldus nog Van Thielen.

De directeur-generaal wees er nog op dat er volgens de veiligheidsmonitor zo'n 10.000 zedenfeiten gepleegd worden, wat betekent dat 60 procent van de gevallen aangegeven wordt.

De politie wilde enkel achter gesloten deuren zeggen of ze onder druk was gezet om bepaalde klachten in de doofpot te stoppen, dat om lopende onderzoeken niet in gevaar te brengen.

Bekijk ook deze vtm-reportage:

Nu in het nieuws