Vrouw dient klacht in omdat dokter niet wacht op ambulance

Print
Essen - Lutgart Luyckx (49) uit Essen kreeg in december plots stekende pijn in de borst. De bijgeroepen dokter van wacht diagnosticeerde een hartaanval, belde een ambulance, en vertrok. Lutgart is daar niet over te spreken en vindt dat de arts bij haar had moeten blijven. De ambulanciers vonden dat volgens Lutgart ook. Ze had immers hevige pijn en is daarvoor nadien in het UZ in Edegem ook geopereerd. Ze heeft nu bij de Orde van Geneesheren klacht ingediend tegen de arts.
De huisarts in kwestie wil vanwege het beroepsgeheim niet veel zeggen over de zaak. "Ik had twee dringende oproepen op hetzelfde moment. Ik ben eerst naar mevrouw gereden en toen ik zeker was dat ze stabiel was en geen pijn meer had, ben ik snel naar de tweede patiënt gegaan. Die zou overigens zonder dringende hulp overleden zijn. Onderweg naar die patiënt heb ik de ambulance voor mevrouw al zien rijden, dus het was echt een kwestie van minuten. Dit tast mij in mijn beroepseer aan en wordt een rechtszaak."

De woordvoerder van de Orde van Geneesheren wil niet ingaan op dit specifieke geval, dat in onderzoek is. Wel verwijst de Orde naar een bindend advies uit 2008 dat zegt: "Het begeleiden van een patiënt per ambulance door de huisarts is mogelijk doch vrijwillig. Enkel de huisarts kan oordelen of een medische begeleiding van de patiënt noodzakelijk is." Het advies wijst er ook op dat de dokter van wacht geen spoedarts is, en dat de ambulanciers over hem niets te zeggen hebben. Hij kan meteen na dit geval nog andere patiënten hebben én mag dan ook zeker zijn wachtgebied niet verlaten. Of hij wacht op de ambulance en eventueel zelfs meerijdt naar het ziekenhuis, hangt van zijn persoonlijke inschatting af.

Boris Rousseeuw

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio