"Zet je auto binnen en hou water klaar"

Print

Zet je auto binnen en hou water klaar

Kalmthout - Ronny Van Riel van de Kalmthoutse brandweer is bezorgd na de negen autobranden van zaterdagnacht. "Veel meer dan alert zijn kunnen we niet doen. Zet je auto binnen en hou water bij de hand."
Onderluitenant Van Riel was als waarnemend dienstchef zaterdagavond van nabij betrokken bij de bluswerken. "Eén van de wagens was bovendien nog van een goede vriend van mij. Een Audi A4 van twee weken oud, waar hij zes maanden op gewacht had."

Zijn dergelijke brandstichtingen uitzonderlijk in de regio?
"Ik laat de term brandstichting graag over aan politie en parket, dat is mijn bevoegdheid niet. Het is wel de eerste maal in mijn twintig jaar ervaring hier dat ik dit meemaak. Gelukkig maar, want het is heel ernstig. We spreken over een schade van 150-200.000 euro en een zeer ernstig misdrijf. Brandstichting bij nacht, daar staat 15 jaar cel op. Een brandende auto kan een twee of drie meter verder staand huis mee in brand steken, daarbij kunnen doden vallen.

Wat zijn de gevolgen voor jullie?
Ik heb zaterdagnacht bij de tweede dubbele oproep een extra ploeg opgeroepen. Die is standby gebleven in de kazerne tot de eerste ploeg terug was. Stel je voor dat er inmiddels een "gewone" brand is, of nog meer autobranden. Het heeft de gemeente Kalmthout heel wat extra geld gekost. En binnenkort ga ik spreken op de jaarlijkse bijeenkomsten van de vele Kalmthoutse Buurt Informatie Netwerken. Tot nu toe deed alleen de politie dat, maar het lijkt ons nu nuttig dat de brandweer mee gaat.

Hoe is de toestand nu?
Volledig rustig. Er zijn tot nu toe geen verdachte branden meer geweest.

Wat kunnen de inwoners doen?
Alert zijn, verdachte figuren meteen melden aan de politie, niet aan ons. Hun auto altijd binnen zetten. Water klaar houden, met een tuinslang, dat is veel beter om te blussen dan zo'n klein brandblusapparaat. Wel opletten met brandende aluminium velgen, want die kunnen bij contact met water een fel licht afgeven zoals bij laswerken.

En een brandalarm of een rookmelder in de auto zetten?
Daar heb ik nog nooit van gehoord en ik weet zelfs niet of het bestaat voor auto's. Alleszins, als de rook in de passagiersruimte komt, is het al te laat, want dan zijn de banden, wielkasten en motor al verbrand.

Is er een gevaar dat dit "aanstekelijk" werkt, zoals bij de aangestoken heidebranden vroeger?
Ik hoop het niet. Het is ook moeilijker. De heide kan je in brand steken met één lucifer, een auto niet. Daar heb je benzine voor nodig. Maar zo'n brandende auto geeft dan weer een grotere "instant suspense" dan een stuk heide.

Zeker als de benzinetank ontploft.
Dat gebeurt alleen in de films.

Maar de dader had heel wat benzine en vodden bij?
Ja, hij moet voorbereid geweest zijn. Hopelijk is hij nu "verzadigd" en stopt het. Of pakken ze hem.

Boris Rousseeuw

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio