Vermindering standgeld moet meer kermisattracties lokken

Print
Hamme - Het gemeentebestuur wil meer kermisattracties naar Hamme lokken. Daarom is het standgeld voor de kermisattracties of de verschillende foren in Hamme en Moerzeke met vijftien procent verlaagd.
"Op de verschillende kermissen, vooral in het centrum, worden de beschikbare plaatsen niet allemaal meer ingenomen zoals vroeger", stelt schepen van Markten en Foren Tom Waterschoot (Open VLD) vast. "Het gaat vooral om carnaval , de zomerkermis begin augustus en de grote kermis met jaarmarkt midden september. Volgens de foorkramers is het 'te hoge standgeld' in onze gemeente de oorzaak. De jaarlijkse opbrengst van deze retributie bedraagt 20.000 euro."

Rendabele kermissen

Uit een enquête en overleg met de foorreizigers blijkt dat Hamme voor hen goede en rendabele kermissen zijn. Waterschoot weet dat veel nieuwe foorattracties graag naar Hamme willen komen maar het hoge standgeld schrikt hen af. "Dat vinden we jammer. Daarom vermindert het gemeentebestuur vanaf dit jaar het standgeld met vijftien procent voor de drie grote kermissen in het centrum en de drie kermissen in Moerzeke. Dat zijn carnaval, de kleine kermis begin juli en de grote kermis begin september. Voor alle wijkkermissen en de winterkermis tijdens de kersthappening op het Tweebruggenplein worden de standgelden zelfs afgeschaft. Ook voor de wekelijkse markt op zaterdag verlaagd het standgeld met vijftien procent om meer marktkramers aan te trekken."

Het hoogste standgeld betaalt een frituur op de grote septemberkermis in het centrum. Dat bedraagt nu 39.95 euro in plaats van 47 euro. Dan volgen de grote molens als polype, lambada en rups met 35.70 euro (42 euro) gevolgd door de autoscooter met 32,70 euro (42 euro) tot het snoepkraam dat met 9.70 euro (11.30 euro) het minst betaalt. In Moerzeke betaalt een frituur 11.05 euro (13 euro), grote molens 7.65 euro (9 euro) en het snoepkraam 3.83 euro (4.50 euro).

Wim Onselaere

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio