Verzamelaars slaan hun stripslag op De Coninckplein

Print
Antwerpen - Ook het derde stripplein lokt een heleboel geïnteresseerden naar het De Coninckplein. Voor een appel en een ei vind je daar oude en soms unieke stripverhalen.

Elke derde zondag van de maand, en dat nog tot maart van dit jaar, verandert het De Coninckplein in een heus stripplein. Tussen 10 en 15u kan iedereen er terecht om nieuwe of tweedehands strips op de kop te tikken.

De stad Antwerpen ging in november vorig jaar van start met dit initiatief om zo het plein te laten heropleven. Je kan er niet alleen terecht om strips te kopen, maar je kan ze ook verkopen. De stad zorgt voor tien houten standen voor de stripverkopers. Iedereen die dat wil, kan zo’n kraampje reserveren. U betaalt dan 30 euro waarborg en geen staangeld.

Het eerste stripplein van het jaar stond in het teken van de Antwerpse Nederlander Steven De Rie. Hij tekende in 1994 zijn eerste stripreeks Stille getuigen en werkt sinds 1997 ook mee als assistent van Willy Linthout aan de stripreeks Urbanus. Zijn woning en atelier ligt net achter de hoek van het stripplein. Hij toonde hoe een stripfiguur gemaakt wordt en signeerde een aantal strips.

Voor elk wat wils

Jong en oud stopt even op het plein om te neuzen tussen de strips. Sommigen zoeken naar nieuwe exemplaren, anderen zoeken een bepaald genre van strip en weer anderen hebben hun lijstje bij en duiken de dozen met strips in op zoek naar die paar ontbrekende exemplaren voor hun collectie.

Vaak zijn buitenlandse strips erg in trek en ook de albums van Suske en Wiske doen het nog altijd bijzonder goed. De meeste verzamelaars wijten hun verzamelwoede aan hun kindertijd, de periode dat ze de meeste strips lazen. Opvallend is de grote verscheidenheid aan beeldverhalen.

Sommige reeksen zijn enkel gekend bij de echte fans. Maar één ding hebben al die boeken gemeen: mensen kunnen er uren van genieten en lachen zich vaak te pletter met de grappige stripfiguurtjes en de typische humor.

Biona Jansen

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio