Steve Jobs met ziekteverlof, aandelen dalen

Steve Jobs met ziekteverlof, aandelen dalen

Steve Jobs met ziekteverlof, aandelen dalen

Print
Apple-topman Steve Jobs (55) is met ziekteverlof gegaan. Onmiddelijk nadat het nieuws maandag bekend werd, zijn de Apple-aandelen gezakt. Op de beurs van Frankfurt gingen ze 8% lager.

De succesvolle Jobs bleek eind 2008 erg ziek. Door een hormoonstoring viel hij kilo's af. Daarop onderging hij een levertransplantatie, maar in de tussentijd kelderde aandelenkoers met soms bijna 50%. Op 5 januari 2009 meldde Jobs dat hij niet zou aftreden. In een e-mail twee weken later meldde hij zijn personeel dat zijn ziekte toch ernstiger was dan gedacht. Hij nam tot eind juni verlof voor de behandeling.

Nu gaat Jobs opnieuw met ziekteverlof. Voor hoelang is niet bekend.

Apple zwicht echter niet voor de druk van grote aandeelhouders om al een opvolger voor Jobs te kiezen. Dat blijkt uit een brief die Apple gisteren verstuurde. Praten over zijn opvolging zou de positie van Apple raken.

Apple-dna

Apple stelt de opvolging van Jobs altijd per jaar te laten evalueren door de commissarissen van het bedrijf. Jobs heeft eerder aangegeven dat binnen de top van het bedrijf voldoende kandidaten klaar staan, die het Apple-dna in zich hebben. Zijn tijdelijke vervanger, Timothy Cook (50), kreeg 59 miljoen dollar bonus om Jobs in zijn afwezigheid te vervangen.

Jobs richtte Apple in 1977 op. In 1985 werd hij uit de bestuurszetel verdreven, maar Jobs keerde in 1997 terug. Sindsdien staat hij voor jaarlijks 1 dollar salaris in de boeken en nemen de resultaten met de introductie van series nieuwe producten spectaculair toe.

Apple publiceert morgen kwartaalcijfers over het slotkwartaal van 2010

.

Nu in het nieuws