Vandalen bekladden historische kapelletjes

Vandalen bekladden historische kapelletjes

Vandalen bekladden historische kapelletjes

Print
Mol - Vandalen bewerkten dit weekend vijf van de vijftien kapellekes in Mol-Achterbos met blauwe verf. De symbolen zijn dezelfde als die de afgelopen weken in het Molse centrum werden aangebracht.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werden de bekende 15 Kapellekes in Mol-Achterbos door graffitispuiters onder handen genomen. Met blauwe verf spoten de onverlaten teksten en symbolen op vier van de kleine kapelletjes en op de grote hoofdkapel van de openluchtkruisweg.

Jan Hooyberghs, bij wie de historische site nauw aan het hart ligt, staat er beteuterd bij. “Ik weet niet wat zo’n gasten bezield om dit te doen”, zucht hij. “Hier heeft echt niemand een boodschap aan. Op een huisje staat duidelijk geschreven: ‘Vanaf nu niet meer geloven’. Doelen de vandalen hiermee op de huidige crisis in de kerk? Willen ze zo het pedofilieschandaal letterlijk extra in de verf zetten? Wij vinden het alleszins een laffe daad.”

Aanstekelijk voor ander crapuul

De kapelletjes werden in 2004 gerenoveerd en feestelijk opnieuw ingewijd. In oktober 2005 werden de gebouwtjes al een eerste keer slachtoffer van vandalenstreken. Toen werden twee meisjes van veertien jaar opgepakt voor de feiten.

“We hopen dat de politie ook nu de vandalen snel vat”, zegt buurtbewoner Frans Geboers. “De symbolen maken duidelijk dat het om dezelfde dader(s) gaat dan die op andere plaatsen in Mol al graffiti hebben gespoten. (Op 23 december 2010 en 5 januari 2011, red.) Zo’n bekladding werkt aanstekelijk voor ander crapuul, dus de overschildering mag niet te lang op zich laten wachten. Het gaat hier om een beschermde historische site, de gemeente is hiervoor verantwoordelijk.”

De letters SFT komen vaak terug op de kapelletjes en ook in Molcentrum duiken ze op verscheidene plaatsen op. Als dit de handtekening is van de dader, lijdt hij wellicht aan grootheidswaanzin, want op de kapelletjes staat: ‘SFT=Jezus’ en ‘SFT=God’. In Achterbos denken ze daar anders over.

Foto: BERT DE DEKEN

Nele Caeyers

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio