Bio melk is gezonder dan gewone

Bio melk is gezonder dan gewone

Bio melk is gezonder dan gewone

Print
Biologische melk is gezonder dan gewone. Dat blijkt uit een Brits onderzoek van 22 merken van melk die in de Britse winkelrekken te krijgen zijn. De biologische melk bevat minder schadelijke verzadigde vetten en meer heilzame vetzuren.

De studie zelf bevat geen advies voor consumenten, maar Gillian Butler, die het onderzoek leidde, geeft consumenten het advies over te schakelen op biologische melk.

Eerder onderzoek door hetzelfde team wetenschappers 3 jaar geleden had al aangetoond dat biologische hoevemelk die in de zomer geproduceerd wordt beter is voor de gezondheid.

"We wilden onderzoeken of wat we vaststelden op biologische melkveebedrijven, ook geldt voor supermarkten. Dit leverde een verrassend resultaat op. Op de melkveebedrijven zelf bleek biologisch geproduceerde melk enkel in de zomer gezonder te zijn dan gewone, maar in de melk in de supermarkten is er heel het jaar door een significant kwaliteitsverschil", aldus Gillian Butler.

Zij verklaart de lagere kwaliteit van gewone melk door het feit dat de koeien minder grazen en door het feit dat er door het gebruik van pesticiden geen klaver in de velden groeit.

Dit onderzoek gaat lijnrecht in tegen de conclusies ongeveer een jaar geleden van het Britse Food Standards Agency. Volgens deze overheidsinstantie levert biologische voedsel, geproduceerd zonder kunstmest en zonder pesticiden, geen gezondheidsvoordeel op vergeleken met conventioneel voedsel.

Het onderzoek, dat ondermeer in The Independent weerklank vindt, werd met Europees geld bekostigd en is gepubliceerd in het Journal of Dairy Science.

MEEST RECENT