Architecten ontwerpen rampenbestendige dorpen

Architecten ontwerpen rampenbestendige dorpen

Architecten ontwerpen rampenbestendige dorpen

Print
Op de internationale architectuurwedstrijd Design Against Elements die in de Filipijnen georganiseerd werd, is de Deense Johanna Ferrer Guldager bekroond voor haar ontwerp van een groen dorp dat rampen kan doorstaan.

Het winnende ontwerp werd uit 119 inzendingen uit dertig landen verkozen en bestaat uit groepjes huizen die op verhogingen zijn gebouwd. De vloeren, muren en daken bestaan uit duurzame materialen als bamboe. Alle regen die op de daken valt, wordt naar opslagtanks geleid. Beschutte tuintjes tussen de huizen zorgen ervoor dat er altijd iets te eten is, zelfs als het noodweer toeslaat.

Modeldorp

Het stadsbestuur van Quezon-stad, de grootste stad van het land, heeft beloofd een modeldorp voor vijfhonderd gezinnen te bouwen volgens de plannen van het winnende ontwerp. Dat zal gebeuren met de financiële steun van de Filipijnse brouwerij San Miguel, de sponsor van het evenement. "We hopen zo snel mogelijk te beginnen. We geven daarbij prioriteit aan de armen, die het meest kwetsbaar zijn voor de klimaatverandering", zegt Herbert Bautista, de burgemeester van Quezon-stad.

Gevarenzone

Volgens de organisatoren van de wedstrijd leeft meer dan 40 procent van de Filippijnen in krottenwijken die vrijwel geen bescherming bieden tegen klimaatrampen. Alleen al in Quezon, de grootste stad van de agglomeratie Manilla, leven bijna 27.000 gezinnen in gevarenzones.

De Filipijnen horen tot de tien landen die wereldwijd al de grootste schade hebben geleden door zwaar weer dat met de klimaatverandering samenhangt. De tyfoon Ketsana richtte in september 2009 voor 180 miljoen euro schade aan. Elk jaar vegen er gemiddeld twintig orkanen over de archipel, en die worden sterker. Er komen ook meer droogteperiodes voor. De stijging van de zeespiegel is een ander probleem dat een groot deel van de inwoners van de zevenduizend eilanden van de archipel bedreigt.

Nu in het nieuws