Fluxys en Statoil gaan voor opslag Noors gas in Loenhout

Fluxys en Statoil gaan voor opslag Noors gas in Loenhout

Fluxys en Statoil gaan voor opslag Noors gas in Loenhout

Print
Wuustwezel - De Belgische gasnetbeheerder Fluxys en het Noorse energiebedrijf Statoil hebben een engagementsverbintenis gesloten die de Noren uitzicht biedt op lange termijn opslagcapaciteit voor Noors gas in het Antwerpse Loenhout.

Beide bedrijven wisselden maandag in Oslo de nodige handtekeningen uit, in aanwezigheid van minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere. Eind vorig jaar sloot Fluxys al een gelijkaardige deal met de Russische energiereus Gazprom.

In het 'Memorandum of Understanding' verbinden Fluxys en Statoil zich ertoe de economische en juridische haalbaarheid van het project na te gaan. De eventuele hoeveelheid Noors gas is nog niet bepaald (maximum 100 miljoen m3), maar de Belgische netwerkbeheerder is al enkele jaren druk bezig de opslagcapaciteit in Loenhout met 15 procent op te drijven tot 700 miljoen kubieke meter.

Capaciteit reserveren is voor beide partners voordelig. "Gedurende twintig jaar kan Fluxys in noodgevallen rekenen op onmiddellijke toegang tot een grote strategische gasvoorraad", verduidelijkt Fluxys-topman Walter Peeraer, die hamert op het belang van bevoorradingszekerheid. Meer producenten met rechtstreekse toegang tot de Belgische markt betekent bovendien extra concurrentie, wat de prijzen helpt drukken. De rechtstreekse aanwezigheid in ons land is dan weer erg interessant voor Statoil.

De rol van Vanackere bij de ondertekening is niet onbelangrijk, aangezien de baan wettelijk nog niet volledig open ligt. Fluxys is immers verplicht zijn opvangcapaciteit bij voorrang toe te wijzen aan netgebruikers die de openbare distributie bevoorraden. "Met minister Vanackere erbij tonen we Statoil dat de overheid ons steunt", klinkt het bij de netbeheerder.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio