Notionele intrestaftrek kost al 5,8 miljard euro

De notionele intrestaftrek kost onze schatkist 5,8 miljard euro. Dat is tien keer zoveel als afgesproken bij de invoering van de maatregel, zegt sp.a.-Kamerlid Dirk Van der Maelen.

jvangeyte

Bedrijven die investeringen doen met eigen middelen mogen daarop een fictieve intrestlast aanrekenen. Op die manier wordt een discriminatie vermeden met investeringen die gebeuren met geleend geld. Daar mocht de intrestlast al veel langer worden afgetrokken voor de fiscus.

De totale notionele intrestaftrek is in het aanslagjaar 2009 (inkomsten 2008) opgelopen tot 17,3 miljard euro. Het leverde de Belgische ondernemingen vorig jaar een belastingbesparing op van 5,8 miljard euro.

Van de 434.275 vennootschappen waarvan de aangifte werd ingekohierd maakten 192.018 vennnootschappen (44,2%) gebruik van de notionele intrestaftrek.

Weinig jobs

Volgens sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen leidt de maatregel echter tot weinig extra jobs. Bovendien profiteren kmo's veel minder dan grote bedrijven. Slechts 5% van de totale aftrek komt te goede aan de 110.000 kleine en middelgrote ondernemingen die van de maatregel gebruik maken. De 20 grootste genieters lopen weg met een derde van de totale aftrek. De 500 grootste genieters zijn goed voor de helft van de totale aftrek.

Van der Maelen wil de maatregel dan ook laten uitdoven.

Voor dit jaar is er wel een daling. Door de lage stand van de rente daalt ook het percentage van de notionele intrestaftrek.

JVG

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER