Egyptenaar steekt zichzelf in brand voor parlement

Egyptenaar steekt zichzelf in brand voor parlement

Egyptenaar steekt zichzelf in brand voor parlement

Print
Een Egyptenaar heeft zich met benzine overgoten en in brand gestoken. Dat gebeurde maandag in de hoofdstad Caïro. De politie kwam tussenbeide om de vlammen te doven. Over de gezondheidstoestand van de manifestant en ook over zijn motieven zijn geen verdere gegevens bekend.

Dat meldt het persbureau AFP. De daad van de Egyptenaar is hoogstwaarschijnlijk geïnspireerd door gelijkaardige acties in Tunesië en Algerije.

De man die zich zaterdag in een Tunesisch plaatsje dicht bij de Algerijnse grens in brand stak, is zondag overleden. Drie andere manifestanten in de regio hebben ook pogingen ondernomen om zichzelf in brand te steken.

Voorbeeld

De massale protesten in Tunesië zijn begonnen op 17 december toen een 26-jarige Tunesische straatverkoper zich in brand stak. Het was een ultieme vorm van protest tegen de inbeslagname van zijn handeltje. De onlusten die daarop volgden, leidden tot het vertrek van president Zine el Abidine Ben Ali afgelopen vrijdag.

2.700 euro voor elke Koeweiti

In heel het Midden-Oosten is het onrustig door de stijgende voedselprijzen. De onlusten in Tunesië zetten overal aan tot straatprotesten. Om de lont uit het kruitvat te halen heeft de emir van Koeweit, sjeikh Sabaj al-Ahmad al-Sabah, vandaag bekend gemaakt dat hij elke Koeweiti duizend dinar (2.700 euro) en gratis basisvoedsel geeft. Officieel is de aanleiding hiervoor de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid van de oliestaat.

(Foto: Straatprotesten in de Jordaanse hoofdstad Amman)

Lees ook: Vandaag Tunesië, morgen Egypte?

MEEST RECENT