"Dúrft Pascal Smet wel optreden tegen censuur in joodse scholen"

Dúrft Pascal Smet wel optreden tegen censuur in joodse scholen

"Dúrft Pascal Smet wel optreden tegen censuur in joodse scholen"

Print
Antwerpen - Minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) treedt te laks op tegen de censuur in joodse scholen. Dat vinden parlementsleden Marino Keulen (Open Vld) en Liesbeth Homans (N-VA). “Het lijkt alsof hij niet durft”, luidt het.

Eind vorig jaar trokken enkele Vlaamse leerkrachten uit joodse scholen in Antwerpen in deze krant aan de alarmbel. Volgens hen dreigt de hoge mate van censuur in sommige van deze onderwijsinstellingen danig uit de hand te lopen.

Zo wordt niet alleen alles wat nog maar in de verste verte naar liefde ruikt uit alle schoolboeken geschrapt, maar blijken ook zaken als de evolutietheorie en de prehistorie er totaal verboden.

Onverschillig

Minister van Onderwijs Pascal Smet beloofde eind oktober dat de Vlaamse leerkrachten door hem ontvangen zouden worden. Maar uit een parlementaire vraag van Vlaams parlementslid Marino Keulen (Open Vld) blijkt dat dit nog niet gebeurd is. Keulen kan zich niet van de indruk ontdoen dat de minister het probleem ontloopt. “Het hele dossier lijkt hem onverschillig te laten”, zegt hij. “Het is alsof Smet niet durft op te treden, in de stille hoop dat de hele heisa zal overwaaien.”

Ook Liesbeth Homans, Vlaams parlementslid voor N-VA, vindt weinig gehoor bij minister Smet.

“Eind vorig jaar heb ik hem een vraag gesteld over het aantal inspecties in alle Antwerpse scholen. Zo kun je objectief vaststellen welke scholen al dan niet gecontroleerd werden en wat de bevindingen waren. Hij heeft me een lijst met inspecties bezorgd, maar enkel in scholen die in postcode 2000 zijn gelegen. Terwijl iedereen weet dat de joodse scholen zich in postcode 2018 bevinden. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de minister dit bewust zo heeft gespeeld.”

Doorstromingscijfer

Uit de parlementaire vraag die Homans aan Smet stelde, blijkt wel dat het ‘doorstromingscijfer’ naar hoger onderwijs in joodse scholen erg laag ligt. “Slechts 8,6% van de studenten gaat na het secundair onderwijs nog iets bijstuderen”, zegt het N-VA-parlementslid.

“Terwijl het Vlaamse gemiddelde boven de vijftig procent ligt. Het lage cijfer bij de joodse studenten is jammer, zeker omdat het gemiddelde studiesucces van joodse jongeren die wél doorstromen boven het Vlaamse gemiddelde ligt.”

In een korte reactie ontkent Pascal Smet dat hij informatie achterhoudt, en benadrukt hij dat de info over de inspecties op internet is terug te vinden.

KOVE

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio