CD&V wil "nog een laatste poging doen met de 7 partijen"

CD&V wil nog een laatste poging doen met de 7 partijen

CD&V wil "nog een laatste poging doen met de 7 partijen"

Print
De Vlaamse christendemocraten willen nog een laatste poging doen met de zeven partijen die nu onderhandelen over een communautair akkoord. Dat zei CD&V-senator Rik Torfs maandagvoormiddag op de Franstalige radiozender Bel RTL.

"Ik denk dat we met zeven moeten voortdoen, een laatste inspanning doen", aldus Torfs.

CD&V zit zo op dezelfde lijn als N-VA. Bart De Wever zei eerder - tot grote ergernis van de Franstaligen - dat nu vlug duidelijk moet zijn of er met deze formule nog resultaat kan geboekt worden. Ook Open-VLD-voorzitter Alexander De Croo vindt dat er nu maar eens duidelijkheid moet komen: "als het niet lukt moet iemand de eerlijkheid hebben om dat toe te geven".

De liberalen, vooral MR maar ook Open Vld, vragen de laatste tijd om bij de onderhandelingen betrokken te worden. De meeste onderhandelende partijen zien niet in hoe de komst van de liberalen voor opheldering zou kunnen zorgen. Ook Torfs denkt niet dat het beter zou gaan "met negen of met tien". Maar de formule met de zeven - CD&V, cdH, Groen!, Ecolo, PS, sp.a en N-VA - is versleten tot op de draad.

Van Franstalige kant, maar ook binnen de partij zelf, wordt de druk op CD&V opgevoerd om toch in een regering te stappen zonder N-VA. Ondermeer PS-ondervoorzitter Philippe Moureaux riep afgelopen weekend de CD&V op om zich niet langer "vast te klinken aan N-VA". Volgens Torfs is N-VA evenwel niet de enige schuldige van de huidige impasse. Sommigen zeggen dat N-VA geen compromis wil, maar volgens Torfs geldt dat niet alleen voor N-VA.

Nu in het nieuws