Nederlanders pikken Belgische ruilharten in

Nederlanders pikken Belgische ruilharten in

Nederlanders pikken Belgische ruilharten in

Print
Jaarlijks krijgen ongeveer twintig Nederlanders in Vlaanderen een ruilhart maar tegelijk sterven Belgische patiënten op wachtlijsten. In 2009 overleden 18 Belgische hartpatiënten.

Nederlanders wijken voor een ruilhart uit naar België om in eigen land de strenge criteria en lange wachtlijsten te omzeilen. Nederland en België maken beide deel uit van Eurotransplant, de organisatie die gegevens over patiënten en beschikbare ruilorganen centraliseert. Eurotransplant moet er ook op toezien dat er een evenwicht is in het aantal organen dat een land geeft en krijgt.

"Voor België is dat evenwicht grondig verstoord", aldus oud-senator Patrick Vankrunkelsven. Johan Vanhaecke van het transplantatiecentrum in Leuven trekt ook aan de alarmbel: "Op termijn betekent dat de doodsteek voor ons systeem. We benadelen de Belgische patiënten. Een gelijkaardig probleem doet zich trouwens voor tussen Duitsland en Oostenrijk, dat net zoals België kiest voor het systeem waarbij iedereen donor is, tenzij hij bezwaar maakt. Kleine landen met een sterk donorsysteem worden zo verantwoordelijk voor een bevolking die vele malen groter is. Dat is niet houdbaar", zegt hij in de Corelio-kranten.

In België zijn er 26 donoren per miljoen inwoners, Nederland komt met moeite aan de helft. Volgens Johan Vanhaecke is er geen echt tekort aan ruilharten maar moeten de donorsystemen in Europa zo werken dat alle potentiële donoren in werkelijkheid ook organen afstaan.

.

Nu in het nieuws