Politie voert de strijd tegen cannabis op

Politie voert de strijd tegen cannabis op

Politie voert de strijd tegen cannabis op

Print
De overheid, het gerecht en hulpverleners maken zich zorgen over het stijgend aantal cannabisgebruikers in ons land. Vooral bij tieners ligt het gebruik hoog.

Op vraag van de overheid zal de lokale politie voortaan vaker controleren in de omgeving van middelbare scholen. Ook zal de politie meer op zoek gaan naar kwekerijen.

Vijf jaar geleden werden in ons land 172 plantages ontdekt. In 2008 waren er dat al 666, en in 2009 738. Dat zijn er dus gemiddeld twee per dag.

Exacte cijfers over het aantal cannabisgebruikers in ons land bestaan er niet. Maar uit een grootschalig onderzoek van OIVO, het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties, bleek onlangs dat een kwart van de ondervraagden al experimenteerde met cannabis. Bij 16- jarigen is het gebruik het hoogst, aldus het onderzoek.

Wat politiediensten vooral zorgen baart, is dat er meer en meer aan schoolpoorten wordt verkocht.

“Misschien moeten we eens durven nadenken over het ‘gecontroleerd’ kweken van cannabis”, zegt hij. Mireille Vergucht van het Vlaams Platform tegen Drugs vindt dit een slecht idee. “We moeten gewoon veel meer wijzen op de gevaren van cannabis.”

Meer over cannabis vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

TG, KOVE

MEEST RECENT