Jeugdbrandweer stoomt 20 enthousiaste jongeren klaar voor echte werk

Jeugdbrandweer stoomt 20 enthousiaste jongeren klaar voor echte werk

Jeugdbrandweer stoomt 20 enthousiaste jongeren klaar voor echte werk

Print
Sint-Niklaas - In de kazerne aan de Nijverheidsstraat worden al voor het derde jaar tieners klaargestoomd voor een job als brandweerman. “We staan te popelen om aan de slag te kunnen gaan”, klinkt het bij de twintig enthousiaste jongeren.

‘Jong geleerd is oud gedaan’, dat bewijst de jeugdbrandweer van het korps in Sint-Niklaas eens te meer.

Drie jaar geleden rolden beroepsbrandweermannen Dirk Thysman en Steven Heyndrickx voor het eerst de brandslangen uit voor het jonge volkje. Met succes, want vandaag telt het jeugdbrandweerkorps al twintig jongens en meisjes tussen de 13 en 18 jaar.

Tweewekelijkse sessies

“We proberen via tweewekelijkse sessies jongeren warm te maken voor een job bij de brandweer, zowel als beroeps- of als vrijwillige kracht”, legt Thysman uit. “Kiezen ze na hun achttiende verjaardag toch voor iets anders, dan is dat ook geen probleem. De jongeren weten dan in elk geval hoe ze in geval van brand moeten reageren.”

Op het programma staan zowel theoretische als praktische oefeningen. Leren blussen en duiken, een evacuatieplan opmaken of de bediening van de brandweerladder, in het lessenpakket komen alle facetten van de hulpdienst aan bod. “Een examen afleggen hoeft niet bij ons”, verduidelijkt Thysman.

“Onze poorten staan heel het jaar door open voor de jongeren, behalve tijdens de grote vakantie. We oefenen zowel hier in de kazerne als op locatie, en dat onder begeleiding van drie professionele brandweermannen.”

Brandweermicrobe

Niels De Grim (15) uit Sint-Niklaas heeft zijn roeping alvast gevonden. “Dit is het derde jaar dat ik bij de jeugdbrandweer ben”, vertelt de jonge knaap enthousiast. “Ik heb altijd al mensen willen helpen en ik sta te popelen om later mee met het ‘echte’ korps uit te rukken. Bovendien is het ook heel leuk om te doen. Een keer per jaar doen we met heel de groep oefeningen op recreatiedomein De Ster en binnenkort mogen we zelf een brandende wagen blussen.”

Het brandweerkorps van Sint- Niklaas heeft geen enkele vrouw in de rangen, maar daar komt binnenkort misschien wel verandering in. De jeugdbrandweer telt momenteel drie meisjes, die beslist hun mannetje kunnen staan. Onder hen ook Irmgard Van Meirvenne (16) uit Sint-Niklaas. Het meisje volgt op school schoonheidsverzorging, maar toont aan de kazerne dat ze ook een ‘ruige’ kant heeft. “Ik hou enorm van de avontuurlijke kant van het leven”, lacht de tiener.

Stoere meiden

“Ik leerde de jeugdbrandweer kennen via mijn voetbaltrainer en ik was meteen verkocht. Vooral de duikoefeningen vind ik enorm leuk om te doen. Telkens ik nu een brand zie, wil ik spontaan de hulpdiensten gaan helpen. Maar daarvoor moet ik nog een beetje geduld hebben.”

Telt het brandweerkorps van Sint-Niklaas ondertussen al enkele leden uit de ‘eigen kweek’? “Onze eerste ‘jeugdbrandweerman’ legt binnenkort zijn examens af voor het beroepskorps”, weet Thysman. “We merken dat de groep geïnteresseerde jongeren steeds groter wordt. De tieners komen zich spontaan aanbieden.”

De jeugdbrandweer oefent om de twee weken op zondag van 8.30 tot 11.20u. Inschrijven kost vijftig euro voor een heel jaar, maar de plaatsen zijn beperkt. Info: dirk.thysman@telenet.be

Foto: Stefaan Van Hul

Bert Foubert

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio