SP.A wil gelijke behandeling van inwoners voor vervoer naar ziekenhuis

Print
Bornem - Inwoners die niet in het centrum wonen, moeten veel meer betalen om met de ambulance naar het ziekenhuis te worden vervoerd. De gemeente onderzoekt of het daar iets aan kan doen.
Gemeenteraadslid Rony Cuyt (SP.A) kaartte in de gemeenteraad aan dat niet alle inwoners gelijk worden behandeld als ze dringend naar het ziekenhuis moeten worden gebracht. “De Sint-Jozefkliniek bevindt zich in het centrum van Bornem. Als de dienst 100 komt, moet een inwoner voor de eerste tien kilometer 57,7 euro betalen. Vanaf de elfde kilometer komt er telkens 5,70 euro bij. Vanaf de eenentwintigste kilometer moet er 4,36 euro extra worden betaald. Met andere woorden: wie op meer dan vijf kilometer van de kliniek woont, moet bijbetalen.

En wie in een uithoek als Mariekerke of Eikevliet woont, moet heel veel bijbetalen. Hier moet dringend iets aan worden gedaan, want alle Bornemnaars betalen evenveel belastingen. Als de federale overheid deze tarieven oplegt, moet de gemeente hier zelf iets aan doen door dat extra geld aan de inwoners terug te geven”, zegt Cuyt.

Koninklijk Besluit

Burgemeester Luc De boeck (CD&V) laat de zaak onderzoeken. “Deze situatie geldt al jaren, maar we bekijken of we dit kunnen veranderen.

De federale overheid heeft deze regeling in een Koninklijk Besluit gezet. Misschien zijn er openingen mogelijk. In februari zette we deze kwestie terug op de agenda van de gemeenteraad”, besluit De boeck.

Christof Willocx

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio