De Clerck vindt optreden De Troy in Sint-Gillis "buiten verhouding"

De Clerck vindt optreden De Troy in Sint-Gillis buiten verhouding

De Clerck vindt optreden De Troy in Sint-Gillis "buiten verhouding"

Print
Federaal minister van justitie Stefaan De Clerck reageert op het incident aan de gevangenis van Sint-Gillis zondagavond. Hij vindt het optreden van onderzoeksrechter De Troy "buiten proportie".

De politie heeft zondagavond een van de directeurs van de gevangenis van Sint-Gillis opgepakt. De directeur, een vrouw, had onderzoeksrechter De Troy, bekend van de Operatie Kelk naar seksueel misbruik in de kerk, de toegang tot de gevangenis ontzegd.

Die wilde om een nog onbekende reden onderzoek doen in de gevangenis. Omdat de directeur halsstarrig bleef weigeren de magistraat binnen te laten, riep de onderzoeksrechter de politie erbij. Hij liet daarop drie personen - de directeur, een adjudant en een personeelslid dat de portiersdienst deed - voor ondervraging meenemen.

De drie personen werden rond 21 uur vrijgelaten.

Het personeel van de gevangenis voerde na het ingrijpen van de onderzoeksrechter actie, maar heeft intussen het gewone werkritme hervat. "Enkel de celwagens of politiewagens mogen binnen de ommuring van het gebouw rijden", legt Michel Jacobs van de Franstalige socialistische vakbond CGSP Amio uit.

"Buiten verhouding"

Volgens minister van Justitie Stefaan De Clerck was de reactie van de onderzoeksrechter "buiten verhouding". Dat zei De Clerck vanmorgen in het radioprogramma 'De Ochtend'. De minister vindt dat het gevangenispersoneel correct heeft gehandeld.

De Clerck gaat de zaak onderzoeken. Het is de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel die dan moet beslissen of er een tuchtprocedure tegen De Troy komt.

MEEST RECENT