Jasmijnrevolutie inspireert Egyptische en Jordaanse jongeren

Door de Jasmijnrevolutie in Tunesië houden andere Arabische landen plots het hart vast.

kscherpenberg

President Ben Ali moest na 23 jaar de macht afstaan en het land zelfs ontvluchten. De bevolking pikte de hoge werkloosheid, de armoede bij jongeren en de stijgende voedselprijzen niet meer.

Ook de inwoners van Arabische buurlanden gaan onder dezelfde problemen gebukt. Nemen ze nu een voorbeeld aan hun Tunesische vrienden?

In Egypte en Jordanië doen ze dat al wel. Daar zijn jongeren de straten opgetrokken om te manifesteren. De Egyptische president Hosni Moebarak, die al 30 jaar de plak zwaait, maakt zich niet ongerust. In Jordanië zouden ze "de keuze van het volk respecteren". Bahrein wil de controle niet verliezen en heeft betogingen verboden.

In Libië is er niets te merken. Leider Moe'ammar al-Khaddafi vindt de Jasmijnrevolutie een slechte zaak. De omstreden president vindt dat de Tunesiërs maar wat meer geduld moesten hebben. "Want nu is het resultaat dat er chaos is in het land". Hij zegt ook dat de huidige situatie de fout is van de vele leugens op het internet.

In Iran wordt wel bericht over de Tunesische volksopstand, maar een soortgelijke revolutie opzetten in Teheran werd al eens de kop ingedrukt.

In Tunesië zelf is zondag de rust weergekeerd na een nacht van een nieuwe plunderingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER