"Geen zaak tegen Nederlandse terreurverdachten"

De Belgische justitie verdenkt de drie Nederlanders die in november in Amsterdam zijn aangehouden niet langer van betrokkenheid bij het beramen van een terreuraanslag. Dat bleek vrijdag in Amsterdam.

In de Nederlandse hoofdstad vond vrijdag een zitting plaats over de overlevering van de mannen naar België. Volgens de advocaten van de drie mannen vervalt het verzoek tot overlevering, want "België heeft niet langer een zaak tegen hun cliënten".

Officier van justitie Marielle Leenaers was het daar wel niet mee eens. Volgens haar zijn de drie mannen - Amsterdammers van Marokkaanse origine - nog steeds rijp voor een gang naar de Belgische strafrechter, omdat zij ook worden verdacht van deelname aan een "terreurorganisatie".

Groter dan Madrid

Het drietal werd op 23 november gearresteerd. Tegelijkertijd pakte de politie in België acht verdachten op en de Duitse en Oostenrijkse elk één. Volgens de Belgische justitie zouden de verdachten behoren tot een terreurcel die wordt aangevoerd door Youssouf El A.

De groepering zou plannen hebben gesmeed voor een terroristische aanslag die de aanslagen in Madrid in 2004 in ernst en omvang had moeten overtreffen. Ook zou de cel zich bezighouden met het rekruteren van strijders voor de jihad in Tsjetsjenië. Het onderzoek in ons land was al een jaar gaande toen de verdachten werden opgepakt.

De drie Nederlandse verdachten ontkennen iedere betrokkenheid. De rechtbank beslist op 27 januari over het Belgische overleveringsverzoek.

Nu in het nieuws