NOS doet verslag Tunesië eigenlijk vanuit Egypte

Print
Een correspondente van de Nederlandse omroep NOS is donderdag VRT-journalist Robin Ramaekers achterna gegaan. Een verslag over de protesten in Tunesië werd uitgezonden alsof het in Tunesië zelf was opgenomen, maar in werkelijkheid stond de verslaggeefster 2.000 kilometer verder, in het Egyptische Alexandrië.

Tijdens het verslag voor het journaal van acht uur zijn eerst beelden te zien uit het gebied zelf, waarna overgeschakeld wordt naar de correspondente, die haar verslag doet in een stoffig straatje.

Nergens wordt echter vermeld waar de correspondente zich bevindt, waardoor de indruk wordt gewekt dat zij ter plaatse is. Die mening is ook plaatsvervangend hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws toegedaan.

"Dit was niet goed. Je moet niet de suggestie wekken dat iemand ergens is, terwijl diegene daar niet is." Gelauff wijt het voorval aan "een misverstand op de redactie". Critici spreken dan weer van een "journalistieke doodzonde".

Enkele dagen geleden raakte ook al bekend dat VRT-journalist Robin Ramaekers geknoeid had bij een reportage in een tentenkamp in Haïti. Hij deed alsof er geschoten was op de VRT-ploeg tijdens de opnames.

.

Nu in het nieuws