WikiLeaks: Amerikanen ongerust over modernisering Chinese leger

WikiLeaks: Amerikanen ongerust over modernisering Chinese leger

WikiLeaks: Amerikanen ongerust over modernisering Chinese leger

Print
De Verenigde Staten zijn ongerust over het snelle tempo waarmee de Chinezen hun leger moderniseren. Dat blijkt uit door WikiLeaks gelekte berichten.

In een bericht uit 2009 waarschuwt de Amerikaanse ambassadeur in Beijing voor de "snelle militaire modernisering" van China. "Over dertig jaar zal het Volksbevrijdingsleger waarschijnlijk beschikken over geavanceerde satellietwapens, de modernste vliegtuigen, vliegdekschepen en de mogelijkheid om kracht uit te oefenen in strategische zeewegen", aldus het bericht.

Volgens de Chinese leiders is er dan weer niets aan de hand. "Wij kunnen ons geen geavanceerd militair land noemen", luidde het maandag nog. "De kloof tussen ons en ontwikkelde landen is op z'n minst twee tot drie decennia."

Stealthvliegtuig

Maar een dag later voerde het Chinese leger een testvlucht uit met het J-20 stealthvliegtuig. Daarmee trad China toe tot het selecte clubje landen die onzichtbaar kunnen zijn voor een radar.

Bovendien bleek vorige maand dat China als eerste land ter wereld de beschikking heeft over een raket tegen schepen. Volgens deskundigen werkt China ook aan aanvalsonderzeeërs, luchtverdedigingssystemen, ruimtewapens en instrumenten voor cyberoorlog.

Woensdag hebben de Amerikanen alvast een kans hun ongerustheid te uiten. Dan staat er een topconferentie met

IPS

.

Nu in het nieuws