"Familieleden Tunesische president opgepakt"

Print

Familieleden Tunesische president opgepakt

Volgens de Tunesische zender Nessma zijn de familieleden van president Zine el-Abidine Ben Ali opgepakt. De president zelf verliet eerder op de dag het land en hij zou op weg zijn naar Frankrijk. Intussen is de leider van de Tunesische communistische partij vrijgelaten, Hamma Hammami.

Het hele luchtruim boven Tunesië is afgesloten. Thomas Cook mag voorlopig geen landgenoten repatriëren.

Ghannouchi

De premier van Tunesië, Mohamed Ghannouchi, had vrijdagavond via de staatstelevisie al bekendgemaakt dat Ben Ali is afgetreden. Ghannouchi is nu interim-president tot er verkiezingen zijn geweest. Hij beloofde dat de grondwet gerespecteerd zal worden en hij is ook van plan politieke, economische en sociale hervormingen door te voeren.

Voor hij het land ontvluchtte, had Ben Ali besloten de regering te ontslaan "in het kader van de maatregelen om de rust in het land te herstellen." Binnen zes maanden komen er vervroegde verkiezingen, luidde het. Er werd ook een uitgaansverbod afgekondigd.

Familie

Familieleden van Ben Ali zouden al zijn opgepakt. Dat meldt de particuliere Tunesische televisiezender Nessma. Een de arrestanten zou Sakher Materi zijn, de schoonzoon van Ben Ali en een van de meest prominente zakenlieden in Tunesië.

Volgens geruchten zou Ben Ali zelf op weg naar Frankrijk, al heeft de Franse regering wel laten weten geen verzoek van hem te hebben ontvangen.

Communist

Intussen is Hamma Hammami vrijgelaten. Hij is de leider van de Tunesische communistische partij PCOT (Parti Communiste des Ouvriers de Tunisie) en gewezen directeur van de verboden krant Alternatives.

Volgens een mededeling van de internationale mensenrechtenfederatie FIDH (Fédération Internationale des ligues des Droits de l'Homme) werd Hammami op 12 januari in zijn woning in Tunis opgepakt, nadat hij via Facebook had opgeroepen tot "het vertrek van (president) Ben Ali, de ontbinding van de marionetteninstellingen van het huidige bewind, en tot de installering van een voorlopige regering die vrije een transparante verkiezingen moet organiseren."

Verblijft u zelf in Tunesië en wilt u getuigen over de situatie ter plekke? Laat het ons dan weten via hier@reageren.be . Vergeet zeker ook uw contactgegevens niet te vermelden.

In de nacht van donderdag op vrijdag vielen er volgens medewerkers van ziekenhuizen in Tunis 13 doden. Ondanks een nachtelijk uitgaansverbod werd er weer geprotesteerd tegen de president.

De nieuwe slachtoffers van de onrust zouden allen door geschut van de veiligheidstroepen zijn gedood.

Mensenrechtenorganisaties becijferden dat er donderdag al 66 mensen het leven hadden verloren bij de al een maand durende onrust in het Noord-Afrikaanse land.

.

Nu in het nieuws