N-VA: "Milquet wil gezinshereniging voor Marokkanen niet verstrengen"

N-VA: Milquet wil gezinshereniging voor Marokkanen niet verstrengen

N-VA: "Milquet wil gezinshereniging voor Marokkanen niet verstrengen"

Print
"Minister van Arbeid Joëlle Milquet (cdH) wil de gezinshereniging voor Marokkanen niet verstrengen". Dat zegt Kamerlid Theo Francken (N-VA) naar aanleiding van een vraag die hij aan de minister stelde.

Driekwart van de totale migratie uit Marokko naar ons land gebeurt via gezinshereniging op basis van een bilateraal akkoord uit 1964 tussen ons land en Marokko.

"Volgens dat akkoord wordt elke gezinshereniging met Marokkanen zonder enige voorwaarde toegelaten. Dat kan niet blijven duren", meent Theo Francken (foto). "Bij gezinsherenigingen van andere buitenlanders heb je immers allerlei beperkingen. Zo kan de gezinshereniging enkel vanaf 21 jaar en mits voldoende huisvesting en inkomen. Milquet had deze verschillende behandeling van Marokkanen kunnen aankaarten toen ze een nieuw samenwerkingsakkoord afsloot met haar Marokkaanse ambtgenoot Jamal Rhmani. Maar ze deed het niet en dat kan voor ons niet."

In 2008 kwamen 1.941 Marokkanen tussen 18 en 34 jaar via gezinshereniging naar Vlaanderen. Dat is de grootste niet-Europese migratiestroom, goed voor driekwart van de totale migratie uit Marokko, zo rekende Francken uit. "En op dat vlak moeten we voorzichtig zijn. 76% van de jongeren van Marokkaanse afkomst huwt met een partner uit Marokko. Dat bemoeilijkt de integratie: de tweede of derde generatie wordt opnieuw de eerste en zo herhalen zich altijd dezelfde problemen", zucht Francken.

"Bovendien blijkt uit de cijfers dat één op de vijf nieuwe Belgen die een partner laat overkomen, werkloos is. Als het gaat om nieuwkomers uit het Middellands Zeegebied of de Arabische wereld is de werkloosheid bijna 33%. Een risicofactor die kan leiden tot kansarmoede en schoolachterstand van de kinderen uit deze huwelijken", zo heet het.

De N-VA wil de wet op de gezinshereniging verstrengen, "maar dat heeft geen zin als de gevolgen van de nieuwe wet niet gelden voor de grootste groepen gezinsherenigers. Daarom is dringend een ander beleid nodig voor gezinshereniging met Marokkanen, Tunesiërs, Algerijnen, Turken en ex-Joegoslaven". Francken is boos omdat Milquet niets aan deze problematiek wil doen.

Namens minister Milquet zegt perswoordvoerder Benoit Lannoo dat Francken er helemaal naast zit. “Het akkoord dat Milquet in Marokko afsloot was een zuiver technisch samenwerkingsakkoord tussen twee administraties over o.a. de organisatie van vormingsstages rond veiligheid op het werk, preventie van arbeidsconflicten, kinderarbeid. Dat akkoord heeft niets met gezinshereniging te maken. Minister Milquet kon de discussie over gezinshereniging in dat kader niet eens opstarten”. Lannoo zegt nog dat Milquet “graag bereid is om de discussie over de verstrenging van de gezinshereniging in het algemeen te voeren binnen de onderhandelingen over een nieuwe regering.”

JDW

Meer over het asiel- en migratiebeleid van de regering vindt u op de expertenpagina van John De Wit.

.

Nu in het nieuws