Bob-campagne: beste resultaat sinds 1995

Welgeteld 3,6 procent van de automobilisten die bij de voorbije bob-campagne werden gecontroleerd, had te diep in het glas gekeken. Het is meteen het beste (laagste) cijfer sinds 1995.

kscherpenberg

Volgens de cijfers van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) en het federale kabinet van Mobiliteit werd aan 214.896 mensen gevraagd om een ademtest af te leggen. 7.727 bestuurders hadden meer dan 0,5 promille alcohol in het bloed. Zowat 5.000 bestuurders hadden zelfs de kaap van de 0,8 promille alcohol overschreden. 2.063 mensen moesten na de controle onmiddellijk hun rijbewijs inleveren.

Als we het land opsplitsen, is er wel sprake van een lichte toename van het aantal positieve tests in Wallonië. In Vlaanderen is er een lichte daling. In Brussel werden dubbel zoveel dronken automobilisten betrapt.

"Een kleine minderheid (3,6 procent) realiseert zich nog altijd niet welke risico's drinken en rijden inhoudt, met alle gevolgen vandien", klinkt het in een persbericht van het BIVV. "In meer dan 1 op de 10 ongevallen speelt alcohol een rol. Vooral in de weekendnachten blijft het probleem acuut. Blijvende inspanningen zijn dus nodig."