'Sloefenbeeld' kost 40.000 euro

'Sloefenbeeld' kost 40.000 euro

'Sloefenbeeld' kost 40.000 euro

Print
Rumst - Francien Maas uit Turnhout mag haar pantoffelkunstwerk uitwerken. Ze won de wedstrijd De zelfende sloefenmaakster die de gemeente Rumst uitschreef. Goed voor 40.000 euro.

Rumst lanceerde de wedstrijd De zelfende sloefenmaakster ruim zes maanden geleden. De opdracht: ontwerp een kunstwerk over de vrouwen in de Rupelstreek die vorige eeuw ’s winters pantoffels maakten op het moment dat het werk in de steenbakkerijen voor hen stilviel. De pantoffels werden gemaakt van oude oorlogsjassen, die na de wereldoorlogen massaal tegen dumpingprijzen op de markt kwamen.

“We kregen tal van inzendingen waarover een jury onder leiding van Less Nossent van de Mechelse kunstacademie er drie weerhield”, zegt burgemeester Eddy Huyghe (CD&V). “Uiteindelijk werd het ontwerp van Francien Maas uit Turnhout als beste verkozen. Zij stuurde een maquette op die ze nu voor 40.000 euro mag uitwerken.”

Levensgroot

Het bronzen beeld dat ze bedacht bestaat uit een halfronde bank waarop vier vrouwen van verschillende leeftijd als sloefenmaaksters werken. De figuren worden levensgroot uitgewerkt. Het beeld wordt drie meter breed en anderhalve meter hoog. Het krijgt volgend jaar een stek in de tuin van het serviceflatcenter Hof van Crequi. Hier stond tot begin jaren zestig immers een sloefenfabriek.

Elke kunstenaar op de shortlist ontvangt trouwens een bedrag van 500 euro als vergoeding voor gemaakte onkosten.

JW

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio