"Over vier jaar is klonen van mammoet mogelijk"

Over vier jaar is klonen van mammoet mogelijk

"Over vier jaar is klonen van mammoet mogelijk"

Print
Over enkele jaren lopen er op deze planeet weer mammoeten rond. Dat zegt een Japanse professor. Akira Iritani van de Universiteit van Kyoto beweert dat het over vier jaar mogelijk is om de reusachtige dieren te klonen.

Iritani vertelt in de Britse krant The Daily Telegraph dat er een specifieke kloontechniek is waarbij een celkern wordt gewonnen uit bevroren huid- of spiercellen. De vorser zegt dat de eicel kan ingebracht worden bij een Afrikaanse olifant, draagmoeder van dienst dus.

"Nu de technische problemen zijn overwonnen, hebben we alleen nog maar een goed monster met zacht weefsel van een mammoet nodig", klinkt het. "De slagingskans bij het klonen van vee was lange tijd heel slecht, maar nu zitten we op 30 procent. Ik denk dat we een redelijke kans hebben om binnen vier tot vijf jaar een gezonde mammoet te verwekken", aldus de wetenschapper.

De bewuste kloontechniek werd drie jaar geleden al eens succesvol gebruikt op een muis. Een andere Japanner kloonde een knaagdier dat al zestien jaar dood was.

Iritani zal komende zomer naar Siberië reizen om er een zacht weefsel van mammoetfossielen te vinden. Van zodra hij uit het verzamelde materiaal een celkern kan winnen, zou het twee jaar duren vooraleer hij een Afrikaanse olifant kan bevruchten.

Daarna moet er nog heel wat geduld uitgeoefend worden, want de draagtijd van een Afrikaanse olifant kan 22 maanden bedragen.

.

Nu in het nieuws