Langverwachte Shilling opent vandaag de deuren op het Zuid

Langverwachte Shilling opent vandaag de deuren op het Zuid

Langverwachte Shilling opent vandaag de deuren op het Zuid

Print
Antwerpen - Woensdag was er al een feestje voor vrienden, maar vandaag gaat Shilling open voor het grote publiek. Het was uitkijken naar de nieuwe creatie van Vinko Pepa.

Hoe creëer je nog een inslaand en afwijkend horecadecor als je de voorbije tien jaar al een indrukwekkende reeks eetcafés en restaurants in Antwerpen en omstreken op de rails hebt gezet? Dat was de opdracht voor Vinko Pepa , het brein achter onder meer Kapitein Zeppos, Bar Italia, Zürich, Cosmo, Pastis, De Candia, Primo, Gustav en Bicyclette.

De uitdaging lag dubbel moeilijk omdat op de toplocatie van Shilling, de Graaf Van Egmontstraat 60, schuin tegenover het Museum voor Schone Kunsten, al vier concepten werden uitgeprobeerd, die om diverse redenen net niet genoeg succes kenden. Zo gaf Vinko Pepa de brui aan de knappe wijnbar ‘Gitanes’, die nochtans in meerdere films als decor diende, omdat hij simpelweg niet de juiste sommelier vond.

In Grill, dat deze zomer stopte, klikte het dan weer niet met zijn vennoot. De prima keukenploeg werd dan maar overgeplaatst naar restaurant Bicyclette. Een halfjaar gunde Vinko Pepa zich om een nieuw idee uit te werken.

Dat werd Shilling. Aan de partners zal het nu niet liggen, want broer Nikolin Pepa en Olivier Boelen, de gerant van het succesrijke Kapitein Zeppos, zorgen voor het dagelijkse beheer. Te duur kan ook geen argument zijn, want Shilling mikt met dagschotels vanaf 9 euro, een batterij broodjes, croques en soepen op een ruim publiek, zeker niet alleen de verwende cavageneratie.

Tinnen plafond

Het decor zorgde voor hoofdbrekens. Recuperatie bleek de oplossing. De opstelling van de toog en de mezzanine van Gitanes’ en Grill bleven behouden, maar wanden en bar werden bekleed met afbraakhout van kastjes en meubilair. Een tinnen plafond, overgebracht uit de States, zorgt voor een fumoirsfeer.

Oude cafétafels, antieke uitschuifbare wand- en bureaulampen en Chesterfieldfauteuils knipogen naar de nabijgelegen Kloosterstraat, het hart van de Antwerpse brocante. Kamerhoge wandkasten met duizenden vinylplaten en gedateerde encyclopediedelen maken het decor helemaal af. De combinatie is gedurfd, want Bokrijk lijkt niet veraf, maar alles zit net juist. Het eindresultaat is warm en geslaagd. Trendy zelfs. “Als het nu niet lukt, stop ik hier”, zegt Vinko Pepa beslist.

Eetcafé Shilling, Graaf Van Egmontstraat 60, 2000 Antwerpen, 7 dagen op 7 open, vanaf 8u.

Frank Heirman

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio