Sint-Ludgardisschool Antwerpen neemt afscheid van eredirecteur

Sint-Ludgardisschool Antwerpen neemt afscheid van eredirecteur

Sint-Ludgardisschool Antwerpen neemt afscheid van eredirecteur

Print
Antwerpen - Leerlingen, oudleerlingen, leerkrachten en ereleerkrachten van Sint-Ludgardis Antwerpen nemen vandaag afscheid van eredirecteur Betty Van Dorpe in de Sint-Joriskerk. Zij was van 1959 tot 1983 directeur.

“Betty was een gedreven, onconventionele en geëmancipeerde vrouw, zowel als lerares geschiedenis en kunstgeschiedenis, als directeur”, stelt Herman Vercammen, huidig algemeen directeur van de Sint-Ludgardisschool.

“Een oud-leerling beschreef haar zo: ‘het was een sterke figuur, flamboyant in handelen en spreken, het hart op de tong, recht voor de raap, maar met een hart van goud en zeer bezorgd voor haar leerlingen.’ Ze vertrouwde de leerlingen en gaf hen vrijheid.”

Tweede directeur

En dat moest ook wel in die periode, want Betty Van Dorpe werd in augustus 1959 directeur van de school aan de vooravond van de jaren zestig, waarin leerlingen mondiger werden en meer inspraak eisten.

Ze was de tweede directeur van de school en volgde daarmee Louisa De Schutter op, die veertig jaar de school had geleid. Betty Van Dorpe bleef 24 jaar lang directeur, maar kon de school niet echt loslaten. “Geregeld kwam ze op bezoek, altijd maar voor even. ‘Ik wil niet te veel van uw tijd wegnemen, u zal het wel druk hebben’, zei ze dan.”

Feestavond

De Sint-Ludgardisschool bloeide enorm van de jaren zestig tot tachtig, net de periode dat Betty de school leidde. “Als gevolg van de groeiende welvaart en de verjonging van de maatschappij, breidde het aantal middelbare scholieren sterk uit.

Ook het schoolleven bloeide met reizen, schoolfeesten, voorstellingen en misvieringen in openlucht. Onder leiding van Betty schakelde de school in 1981 over op het Vernieuwd Secundair Onderwijs. De school fuseerde daarna ook nog met het Technisch instituut voor juffrouwen en het Terninck Instituut.”

Voor Betty werd bij haar afscheid in 1983 een feestavond georganiseerd.

“We nemen in dankbaarheid afscheid van onze eredirecteur”, vertelt Vercammen.

Elke Lamens

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio