Londerzeel wacht bang regen af

In onze regio bleef de wateroverlast donderdag grotendeels binnen de perken. Toch wachtten heel wat bewoners, vooral in Londerzeel en Klein-Brabant, met een bang hart af wat de nacht nog zou brengen.

Bij de vorige wateroverlast van 13, 14 en 15 november werden vooral de Londerzeelse wijk Sneppelaar en Hof ter Bollen in Liezele (Puurs) zwaar getroffen.

smeeusen

In Londerzeel bleef het donderdag nog droog, maar de Grote en Kleine Molenbeek waren erg gezwollen en de weiden stonden blank.

De bewoners hebben vannacht dus bang het weerbericht in de gaten gehouden en de hulpdiensten bleven waakzaam aangezien er nog veel regen verwacht werd en er bovendien nog veel water onderweg was vanuit de hogergelegen gebieden rond Merchtem en Brussegem.

Houten platen

Kinesist Pierre Van den Broeck liet zich de vorige keer nog verrassen, maar heeft zijn les geleerd. “Ik heb houten platen laten maken om voor de deuren te schuiven”, zegt hij. “Maar ik ben er absoluut niet gerust in. Vanmorgen ben ik om 6u opgestaan om te kijken of er al water in de straat stond. Ik hoor op het nieuws dat er al water staat in Steenokkerzeel, dus het kan niet lang meer duren voor wij ook in het nat zitten.”

In november stond het water in Pierres keuken tot in de oven en de ijskast. In zijn praktijk stonden de meubels en toestellen 35 centimeter in het nat. “Eind december heeft de verzekering al mijn kosten vergoed. Dat is heel vlot gegaan”, zegt hij. “Er is net een nieuwe keuken geleverd, ze moet alleen nog worden geïnstalleerd. Ik kan een nieuwe overstroming nu dus wel missen.”

Zandzakjes

Ook aan Hof ter Bollen in Liezele (Puurs) stond de Molenbeek gisteren hoog, maar dreigde ze nog niet buiten haar oevers te treden. De brandweer heeft uit voorzorg wel al ongeveer 2.000 zandzakjes gevuld.

In Willebroek werd de Boomsesteenweg afgesloten. In de Bessemstraat stond de rijbaan onder water. Ook in de Schriekstraat in Schriek (Heist) stond de rijbaan korte tijd onder water en in Berlaar werd Alflaar afgesloten door wateroverlast.

Alarmpeil in Eppegem

Het waterpeil van de Zenne werd donderdag voortdurend in het oog gehouden in Zemst. Aan de brug van Eppegem op de Brusselsesteenweg werd het alarmpeil bereikt, maar de situatie was er nooit kritiek. Het afsluiten van de brug voor het verkeer was dan ook niet aan de orde. Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) volgt de toestand op de voet. De Zenne heeft nog ruimte voor een hoger waterdebiet. Op basis van de beschikbare gegevens en de voorspellingen verwacht W&Z geen problemen.

In Lier waren er even problemen op de Berlaarsesteenweg, waar in de buurt onder andere een bushokje onder water kwam te staan. De brandweer pompte het overtollige water echter weg zodat de rijbaan er niet moest worden afgesloten. “We waren op tijd begonnnen, zodat we echte overlast hebben kunnen voorkomen. In de rest van de stad stond het water overal hoog, maar zonder dat de kritieke toestand werd bereikt”, zegt Bart Stroobants van de Lierse brandweer.

JD, BEPR, CWIL, PIB, BVP

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio