NASA geeft astronaut Mark Kelly "wat tijd voor gezin"

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA leeft mee met Mark Kelly. De astronaut werd enige tijd geleden aangesteld als gezagvoerder van de allerlaatste shuttlevlucht. Omdat zijn vrouw, Congreslid Gabrielle Giffords, vorige zaterdag echter werd neergeschoten, heeft NASA een reservegezagvoerder benoemd. De bekende organisatie wil de veteraan "tijd geven voor zijn gezin".

Kelly heeft al drie shuttlevluchten op zijn palmares. In april zou hij de eer krijgen om met het ruimteveer Endeavour nog eens naar het Internationaal Ruimtestation ISS te vliegen.

Om de continuïteit te verzekeren van de training heeft de NASA nu Rick Sturckow aangesteld als reserve. Kelly blijft officieel wel gezagvoerder.

"Kelly maakt veel onzekerheid mee nu hij Gabrielle steunt. Onze bedoeling is dat hij ongestoord zijn aandacht kan richten op zijn gezin terwijl de missievoorbereidingen verder kunnen gaan", klinkt het.

De astronaut was naar verluidt vragende partij voor deze niet verrassende stap van NASA. De tweelingbroer van Mark Kelly, Scott, is eveneens astronaut. Hij maakt momenteel deel uit van de zeskoppige bemanning van het ISS.

Nu in het nieuws