Umberto Eco (79) schrijft nieuwe roman

Umberto Eco (79) schrijft nieuwe roman

Umberto Eco (79) schrijft nieuwe roman

Print
Dertig jaar na het verschijnen van zijn succesvolle debuut 'De naam van de roos', heeft de Italiaan Umberto Eco (79) een nieuwe roman geschreven. 'De begraafplaats van Praag' verschijnt volgende week in het Nederlands.

Il cimiterio de Praga lag in oktober vorig jaar al in Italië in de boekhandel en werd een instant bestseller met nu al 600.000 verkochte exemplaren. De pil van 450 pagina's is ondertussen in het Spaans vertaald, wat de roman naar een miljoenenoplage tilde. Nu is de Nederlandse vertaling aan de beurt, maanden vóór de Engelse.

De begraafplaats van Praag begint bij ene Simone Simonini, vervalser van documenten en spion die zich een meester toont in de misleiding en het organiseren van complotten. Eco zelf onderstreept dat Simonini het enige verzonnen personage in zijn boek is.

Holocaust

'Alle anderen zijn historische figuren en ook alle uitingen van racisme en antisemitisme heb ik gebaseerd op bestaande teksten', zo herhaalt hij steevast in interviews. 'Ik wou de lezer een stomp in de maag geven, want je kunt dit lezen als een staalkaart van het 19de-eeuwse racisme.'

Dat laatste is waar Eco uiteindelijk naartoe werkt met dit verhaal: kapitein Simonini raakt betrokken in het complot dat zal leiden tot de 'Protocollen van de wijzen van Zion'. Dat verzonnen 'bewijs' van een joodse samenzwering om de wereldmacht te grijpen, werd onder meer door Hitler aangegrepen voor de rechtvaardiging van de Holocaust.

Intriges

Eco zou evenwel zichzelf niet zijn als hij recht op dat doel afging. Hij weeft een web van intriges, bevolkt dat met bizarre figuren en jaagt hen de meeste uitzinnige situaties in. Eco hanteert daarbij als vanouds een bloemrijke taal met massa's details waardoor hij een duizelingwekkend beeld schetst van de donkere krochten van de 19de eeuw.

.

Nu in het nieuws