Waterpeil rivieren kan (even) dalen, straks nieuwe regenzone

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) meldt dat er vannacht minder regen uit de lucht is gevallen dan vooraf werd voorspeld, wat uiteraard goed nieuws is. Het waterpeil van de meeste rivieren zal hierdoor in de komende uren wat dalen. In de namiddag wordt er echter een nieuwe regenzone verwacht.

"De komende uren kunnen we de wachtbekkens lichtjes laten leeglopen, of op zijn minst wat laten zakken, zodanig dat er opnieuw wat reserve is", aldus VMM-woordvoerster Mie Van den Kerchove.

De reservecapaciteit zou van levensbelang kunnen zijn, denkt de VMM. Zeker omdat het vrijdagnamiddag opnieuw hard zal regenen. Men vreest voornamelijk problemen in het Demerbekken. In Rotselaar zou zo de Winge buiten zijn oevers kunnen treden.

Het waterpeil van de Marke blijft ook kritiek. De Vlaams-Brabantse gemeenten Galmaarde en Herne houden het hart vast. In Herne is het wachtbekken al helemaal gevuld. Donderdag liepen er in de gemeente al heel wat woningen en straten onder.

In het Demerbekken zal het hoogste punt deze namiddag bereikt worden. Dat kan voor problemen zorgen in de omgeving van Lummen.

Ook het waterpeil van de Maarkebeek en de Zwalm blijft verontrusten. In het Oost-Vlaamse Geraardsbergen is het gemeentelijk rampenplan nog van kracht. Ook in deze gemeente moeten bewoners water uit hun huizen pompen.

In Wallonië blijft de toestand van de Amblève, de Ourthe en de Zenne erg kritiek.

De Lijn

De bussen van De Lijn ondervinden beperkte hinder door de wateroverlast in de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. In Vlaams-Brabant rijden enkele lijnen plaatselijk om. In Vorst zijn dat de lijnen 153, 154, 155 en 810 en in Malderen gaat het om lijn 251.

In Oost-Vlaanderen is er beperkte hinder in de Denderstreek. Zo is in Erembodegem de brug over de Dender opengezet. Erembodegem kan daarom niet meer bediend worden. Ook in Aalst zijn de Sint-Annabrug en Zwarte Hoekbrug open, wat betekent dat alle stadslijnen omrijden. Lijnen 71 tot en met 78 en lijn 161 (regio Dender) van en naar Geraardsbergen volgen een omleiding.

www.overstromingsvoorspeller.be

Nu in het nieuws