Nieuwe chefs hebben het niet gemakkelijk

Veel werknemers willen graag promotie maken, maar een leidinggevende functie blijkt vaak bijzonder hard te zijn. Volgens de Duitse professor Lothar Rolke kunnen leidinggevenden op negatieve reacties van vroegere collega's rekenen.

Nieuwe leidinggevenden worden snel met de harde realiteit geconfronteerd, verklaart de professor in de Duitse krant Die Welt. "Niet zelden blijkt die positie in realiteit heel wat minder aanlokkelijk te zijn dan voordien werd verwacht. Vaak komen er heel wat onverwachte dingen op de nieuwe leidinggevende af, die daardoor fouten dreigt te maken en onzeker dreigt te worden", klinkt het.

Voormalige collega's zouden ook een groot probleem vormen. Zij zijn vaak jaloers op de nieuwe functie van een medewerker. Bovendien willen ze de nieuwe chef uittesten. De nieuwe leidinggevende wordt dan geprovoceerd, uitgedaagd en bespioneerd op een heel subtiele wijze.

De leidinggevende bevindt zich daarnaast tussen twee kampen. "Enerzijds moet men zijn leidingcapaciteiten bewijzen zonder zijn vroegere collega's tegen zich in het harnas te jagen, maar anderzijds moet men zich ook tegenover de bedrijfsleiding bewijzen", vertelt Rolke. Volgens hem is er maar één oplossing: de nieuwe baas moet vanaf dag één zijn strategie duidelijk maken. Hij kiest daarbij best voor authenticiteit, competentie en rechtvaardigheid, besluit de professor.

Nu in het nieuws