Gemeente Beveren test alternatieve strooimethoden in autoluwe wijken

Gemeente Beveren test alternatieve strooimethoden in autoluwe wijken

Gemeente Beveren test alternatieve strooimethoden in autoluwe wijken

Print
Beveren-Waas - De gemeente Beveren stelt een proefproject voor in enkele autoluwe wijken. Voortaan wordt er bij sneeuwval geen strooizout gebruikt maar grof zand en pekel.

De recente winterprikken kostte zowat elke gemeente al handenvol geld. De zoutvoorraden slonken en de leveranciers konden de aanvragen niet altijd bijbenen. De gemeente Beveren wil nu alternatieve strooimethoden uittesten in enkele doodlopende straten. Het gaat onder meer om de Emiel Hullebroeckstraat en Klaveren Aas.

“Het klassieke strooizout ruimt er plaats voor grof zand en pekel. Dat is niet alleen goedkoper en milieuvriendelijker maar heeft ook onmiddellijk effect. Als je met zout strooit, heb je voldoende verkeer nodig om effect te hebben. Die methode werkt niet goed in autoluwe wijken, waardoor je dikwijls niet eens merkt dat er gestrooid is”, zegt schepen van Milieubeleid Luc Maes (Open Vld).

Ruwe laag op ijs

Strooien met grof zand zou tal van voordelen hebben. Het zand zorgt voor een ruwheid op de ijslaag. Als de dooi intreedt, kan het restmateriaal worden opgeruimd met de veegwagen. Ook zullen er strooiwagens uitrukken met een mengeling van pekel en zout. Er wordt geïnvesteerd in een pekeltank van 35.000 liter met een kostprijs van zo’n 10.000 euro. De tank wordt opgesteld op de Gasdam en verhuist later mogelijk naar de nieuwe locatie van de technische diensten in het Doornpark.

De gemeente hoopt dat deze alternatieve strooimethodes het zoutverbruik aanzienlijk kunnen reduceren. Als het proefproject gunstig geëvalueerd wordt, zullen de methodes ook in andere straten toegepast worden.

STTI

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio