Burgemeester steekt Barbierbeek door

Burgemeester steekt Barbierbeek door

Burgemeester steekt Barbierbeek door

Print
Kruibeke - Door de hevige regen trad de Barbierbeek in Kruibeke voor de tweede keer in twee maanden buiten haar oevers. Burgemeester Antoine Denert gaf het bevel om de dijk van de beek door te steken. De schade bleef beperkt.

Kruibeke was op 13 november vorig jaar de eerste gemeente in onze regio waar het rampenplan werd afgekondigd. Door de aanhoudende regen trad de Barbierbeek buiten haar oevers. Dat zorgde voor wateroverlast in de laagstgelegen delen van de Barbierstraat en in de Oude Kruibekestraat.

Net als toen, gaf burgemeester Antoine Denert (DENERT) ook donderdagmorgen het bevel om de Barbierbeek door te steken om erger te voorkomen. “Ik kreeg ‘s ochtends telefoon en wist meteen hoe laat het was. We besloten al snel om een bres te slaan, zo dicht mogelijk bij de Schelde. Ook aan de Rupelmondse Vliet zag het er even slecht uit, maar dat probleem werd opgelost in samenwerking met de mensen van Aquafin.”

Risico

Door het doorsteken van de beek en de regenstop kwam de Barbierstraat niet blank te staan. Guy Laureys woont in het lager gelegen deel van de Barbierstraat. Hij hield woensdagavond zijn hart vast toen hij de voorspellingen hoorde. “Ik woon hier nu al een jaar of vier dus ik wist wat ons misschien te wachten stond. Gelukkig stopte het tijdig met regenen, anders hadden we de zandzakken opnieuw moeten bovenhalen.”

Toen Laureys zijn woning kocht, kende hij het risico dat de nabijgelegen Barbierbeek inhield. “Toen was het al twaalf jaar geleden dat ze buiten haar oevers was getreden. Intussen kunnen we al goed inschatten wanneer het problematisch wordt. Als de autodealer iets verderop zijn wagens begint te verplaatsen, weten we dat er stront aan de knikker is”, lacht Laureys. “Mijn overburen wonen hier zo’n twee maanden en waren ’s ochtends al druk in de weer om hun woning te beschermen tegen wateroverlast. Ik heb hen verteld om daar nog even mee te wachten. Zo slecht zag het er deze keer nu ook weer niet uit.”

Foto: Stefaan Van Hul

Steven Tindemans

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio