1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Geen enkele pedopriester definitief geschorst in Limburg

In het bisdom Hasselt werd er de afgelopen decennia geen enkele priester definitief geschorst wegens seksueel misbruik. Dat staat te lezen in het rapport van de Bisschoppenconferentie. Clem Vande Broek, woordvoerder van het bisdom Hasselt, nuanceert de cijfers wat: "Van de 26 meldingen waren er slechts enkele bekend voor de bekentenissen van Roger Vangheluwe en er werden wel degelijk priesters preventief geschorst".

fvranckx

Op vraag van de parlementaire Commissie Seksueel Misbruik bracht de Bisschoppenconferentie vorige maand het misbruik in ons land in kaart. Er werden 134 priesters geïdentificeerd. Zij hadden voornamelijk minderjarigen aangerand, maar vooral in Limburg werden ze niet meteen hard aangepakt.

"Preventieve schorsingen"

Bij het bisdom Hasselt kwamen (vooral) sinds de jaren zestig in totaal 26 meldingen binnen van seksueel misbruik door een priester. Geen enkele werd definitief geschorst. "Maar een aantal werd wel preventief geschorst", legt Vande Broek uit.

"Van de 26 meldingen waren er slechts enkele bekend voor de zaak-Vangheluwe. De dossiers kwamen voornamelijk via de commissie-Adriaenssens bij het bisdom terecht. Elke melding werd aan het gerecht doorgegeven. Slechts in drie gevallen gebeurde dat op vraag van de slachtoffers niet. Pas wanneer het gerecht klaar is met een dossier, kunnen we overgaan tot de definitieve schorsing van een priester."

Van de 134 geïdentificeerde geestelijken in ons land zijn er nog negentig in leven. "In het bisdom Hasselt zijn de meeste wel overleden", gaat Vande Broek verder. "En buiten een priester uit Bocholt, van wie de zaak nog in behandeling is door het gerecht, is er geen enkele meer actief in zijn parochie."

Gent

In heel België werden 96 van de 134 dossiers door de politie en/of het gerecht behandeld. 34 priesters liepen uiteindelijk een veroordeling op: 21 kregen een effectieve straf, 11 andere kregen uitstel van straf.

De bisdommen zelf schorsten 22 priesters definitief. 28 werden verbannen uit hun parochies.

In Gent werden de meeste van misbruik beschuldigde geestelijken gestraft. Daar verschenen 11 van de 15 beschuldigden voor de rechtbank en werden er 2 definitief geschorst.

Vastgoed

Jobs in de regio