Danneels gaat in cassatie tegen twee arresten Operatie Kelk

Kardinaal Godfried Danneels gaat in Cassatie tegen twee arresten van Operatie Kelk. Tijdens die operatie deed de Brusselse onderzoeksrechter Wim De Troy op 24 juni 2010 huiszoekingen in de crypte van de Sint-Romboutskathedraal, in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen, in de woning van kardinaal Danneels en bij de Commissie-Adriaenssens in Leuven.

drombouts

Eerst en vooral gaat Danneels in Cassatie tegen het arrest van het Brusselse Hof van Beroep waardoor onderzoeksrechter Wim De Troy onderzoeksrechter mag blijven in Operatie Kelk. De advocaten van Danneels hadden hem willen wraken. Ze vonden hem partijdig omdat hij inzage van àlle 475 dossiers van de Commissie-Adriaenssens had gegeven aan Meester Van Steenbrugge, die slechts 11 slachtoffers vertegenwoordigt.

Het Hof vond dat "de onderzoeksrechter de wet niet had overtreden", maar Fernand Keuleneer en Jelle Flo, die Danneels verdedigen, menen nu dat de onderzoeksrechter bij deze beslissing de belangen van alle betrokken partijen (alle slachtoffers, Danneels zelf e.d.) tegen elkaar had moeten afwegen. En dat gebeurde niet. De Troy had ook nooit nutteloze dingen zoals rouwkaartjes voor de kardinaal, annulaties van huwelijken mogen in beslag nemen, vinden de advocaten van Danneels.

De kardinaal gaat ook in Cassatie omdat de huiszoekingen in het aartsbisdom Mechelen-Brussel en in de Sint-Romboutskathedraal geldig werden verklaard door de Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling. Volgens Danneels zijn ze nietig en hadden de inbeslaggenomen stukken moeten worden teruggegeven.

De Brusselse KI vond dat onderzoeksrechter Wim De Troy met deze huiszoekingen zijn boekje niet te buiten ging, het ging niet om een fishing expedition (zomaar van alles mee nemen zonder dat je aanwijzingen hebt van een welbepaald misdrijf, in de hoop dat er aanwijzingen voor een misdrijf uit de inbeslaggenomen documenten zullen blijken, nvdr), zoals de advocaten van Danneels vonden én nog steeds vinden. Eerder had een anders samengestelde Kamer van Inbeschuldigingstelling in Brussel deze huiszoekingen overigens wél een fishing expedition genoemd.

De advocaten van Danneels pikken het niet dat onderzoeksrechter De Troy voor zijn huiszoekingen in de kathedraal geloof heeft gehecht aan de verklaringen van eremagistrate Godelieve Halsberghe, omdat die verklaringen "fantaisistisch zijn".

Halsberghe had gezegd dat er een geheime bergplaats van documenten over seksueel misbruik was in de crypte waar de graven van overleden kardinalen staan. "De verklaringen van Halsberghe werden door een politieman 'verward' genoemd", zo betogen de advocaten van Danneels. "Bovendien zouden die verklaringen alleen maar aanleiding mogen geven tot een huiszoeking in de kathedraal, niet in het aartsbisdom of de woning van Danneels zelf". Aldus de advocaten.

Wat Cassatie er zelf van vindt weten we later.

Meer over de bewuste arresten vindt u op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

MEER OVER Godfried Danneels