Versteylen zou jongens van 15 tot masturbatie gedwongen hebben

Het Antwerpse parket onderzoekt drie klachten wegens seksueel misbruik van 15-jarige jongens door jezuïetenpater Luc Versteylen, de oprichter van Agalev (nu Groen!).

ghouben

Versteylen zou in de brouwerij tussen 1985 en 1995 drie jongens gedwongen hebben tot masturbatie en naakte strelingen. Ze beschuldigen hem verder van manipulatie en lichamelijk contact.

“De drie jongens waren ongeveer 15 jaar toen ze tijdens hun verblijf in de brouwerij door Luc zouden zijn benaderd. Allebei beschreven ze hoe ze van hem te horen kregen dat ze zijn uitverkorene waren en hoe ze zich lieten manipuleren tot lichamelijke contact. Ze geloofden echt dat ze de enige waren voor hem, tot ze er nadien achter kwamen dat het niet zo was. Dat is wat zij verklaren en wat het gerecht nu moet onderzoeken”, aldus Walter Lever van de vzw Leven in de Brouwerij.

Een vierde klacht dook op in een van de dossiers van de vroegere commissie-Adriaenssens. Die klacht is gericht tegen het omstreden opvoedingsmodel dat Versteylen propageert in zijn bezinningsoord in de brouwerij in Viersel.

Plicht gedaan

Het was de raad van bestuur van dat retraitecentrum dat deze klachten doorspeelde aan het gerecht. “We hebben hiermee onze plicht gedaan omdat het gaat over feiten die zich in het centrum zouden hebben voorgedaan”, zegt Walter Lever. Luc Versteylen nam al ontslag uit de raad van bestuur.

Relaties tussen minderjarigen

De alternatieve manier van leven in het toevluchtsoord in Viersel komt door deze klachten onder druk te staan. Het bestuur besliste dit weekend dat er een strengere controle zou komen op de relaties tussen minderjarigen tijdens de retraites. “Maar aan de aanpak zelf gaan we niet sleutelen.”

Vastgoed

Jobs in de regio