1 / 5

Niels Albert pakt zijn eerste driekleur

Niels Albert (BKCP-Powerplus) is voor het eerst Belgisch kampioen geworden bij de profs. Op het Antwerpse Linkeroever domineerde hij de cross van begin tot eind. Op bijna een halve minuut van de winnaar ging de tweede plaats naar Bart Wellens (Telenet-Fidea) die zijn ploeggenoot Kevin Pauwels klopte. Titelverdediger Sven Nys had een slechte dag en gaf op bij het ingaan van de laatste ronde. Later bleek dat hij met de griep kampt.

drombouts

Kevin Pauwels nam een snelle start op het strand van Sint-Anneke maar kreeg na de eerste ronde Niels Albert met zich mee. Sven Nys volgde al op meer dan tien seconden. In de zandstroken was Albert steevast de betere en in de tweede ronde moest Pauwels de rol lossen.

Terwijl Albert het tempo bleef opdrijven, verloor Nys enkele posities in de achtergrond. In de derde ronde had de kopman van BKCP al een voorsprong van 22 seconden op Pauwels, Wellens en Aernouts. Nys moest al meer dan een halve minuut toestaan.

Wellens

Halverwege de wedstrijd was alle spanning er al uit, enkel pech kon Albert nog van de zege houden. Met nog twee ronden te gaan had hij 33 seconden op de eerste achtervolgers.

De spanning was te vinden in de strijd voor de tweede plaats. In de laatste ronde moest Aernouts de Telenet-Fideamannen laten gaan. Wellens klopte op zijn beurt Pauwels voor de tweede plaats. Sven Nys was intussen al uit de wedstrijd gestapt. "Al van in het begin had ik geen kracht in de benen", zei Nys. "Een slechte dag, niets aan te doen." Ook outsider Tom Meeusen gaf op. Later op de avond bleek dat Nys de griep heeft.

Geen achtste Belgische titel voor Nys dus, maar wel een eerste voor Albert.

Lees ook Albert: "Misschien moet ik een andere Belg wel helpen op het WK" Lees ook Stybar verlengt Tsjechische titel

Adams en Cant

Bij de beloften is Joeri Adams (21) is de nieuwe kampioen. Hij klopte Wietse Bosmans en Kevin Eeckhout op het Sint-Annastrand.

Sanne Cant (BKCP-Powerplus) verlengde haar titel bij de vrouwen. De 20-jarige veldrijdster reed al in de eerste ronde weg.

Bij de junioren was de favoriet Laurens Sweeck de beste. Stijn Caluwé won bij de eerstejaarsnieuwelingen en Quinten Hermans bij de tweedejaarsnieuwelingen.

Bij de eliterenners zonder contract stak Kevin Cant een hand uit naar de familiedubbel, nadat Sanne eerder op de dag al goud pakte. Op het einde van de race haalde Stijn Huys Cant echter in. Huys troefde hem in de slotronde ook af.

Uitslag elite met contract:

1.N.Albert in 59'35"

2.B.Wellens op 22"

3.K.Pauwels 25"

4.B.Aernouts 47"

5.K.Vantornout 1'05"

6.S.Vanthourenhout 1'18"

7.K.Van Compernolle

8.D.Vanthourenhout

9.R.Peeters

10.J.Denuwelaere

MEER OVER Niels Albert

Meer sportnieuws