Historisch referendum over onafhankelijkheid Zuid-Soedan

Historisch referendum over onafhankelijkheid Zuid-Soedan

Historisch referendum over onafhankelijkheid Zuid-Soedan

Print
In het zuiden van het Afrikaanse land Soedan wordt er zondag een historisch referendum georganiseerd. Zowat vier miljoen inwoners kunnen laten weten of Zuid-Soedan bij het noorden moet blijven of zich moet afscheiden. Het referendum zorgde al voor gevechten tussen rivaliserende groeperingen waarbij acht doden vielen.

Omstreeks 8u (6u Belgische tijd) hebben bijna 3.000 stemlokalen de deuren geopend.

De volksraadpleging is het gevolg van het vredesakkoord van zes jaar geleden tussen Noord en Zuid. Daarvoor woedde er 21 jaar lang een burgeroorlog in het land.

Heel wat verkiezingswaarnemers kijken nauwlettend toe, waaronder de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter en de vroegere secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan.

Peilingen voorspellen dat de kiezers voor de onafhankelijkheid zullen opteren. Er kan nog tot 15 januari gestemd worden. In februari zouden de eerste resultaten bekend moeten worden.

De Soedanese president Omar Al-Bashir wil uiteraard niet dat zijn land in twee splitst. "De zuiderlingen zijn niet in staat om voor de mensen te zorgen of om een staat of ambtelijk apparaat uit te bouwen", zegt hij.

Gevechten

Bij gevechten tussen rivaliserende groeperingen zijn zondag in Soedan acht doden gevallen. De nomadengroep Messiriya werd zondagochtend in het betwiste gebied Abyei aangevallen door de rivaliserende Dinka. "We wilden onze koeien naar de drinkplaats leiden toen vierhonderd Dinka's ons de weg versperden", aldus Hamid al-Ansari van de Messiriya aan het Franse persagentschap AFP.

Het gevecht zou tot 13.30 uur (onze tijd) hebben geduurd. "We verloren acht mannen in het gevecht en 20 anderen raakten gewond", aldus al-Ansari. Verantwoordelijken van Dinka hebben het conflict bevestigd.

.

Nu in het nieuws