Klacht tegen pater Luc Versteylen wegens seksueel misbruik

Er is een klacht ingediend tegen pater Luc Versteylen wegens seksueel misbruik. Dat bevestigt het parket van Antwerpen. Versteylen heeft inmiddels via een brief gereageerd.

jlenaerts

Volgens VRT gaat het om misbruik van 25 jaar geleden. Er zouden minstens twee slachtoffers betrokken zijn, die op het moment van de feiten tussen 15 en 20 jaar waren.

Pater Luc Versteylen is vooral bekend als de stichter van Agalev, de groene beweging die de voorloper was van Groen!. Daarnaast richtte hij ook het bezinningscentrum 'Leven in de brouwerij' op in Viersel. Daar zou het misbruik hebben plaatsgevonden. De 83-jarige Versteylen stapt uit de raad van bestuur van de vzw.

Brief

Versteylen heeft alle leden van de raad van bestuur een brief geschreven. In de brief meldt Versteylen dat "het zoeken in de zeventiger jaren naar een nieuwe lichaamsbeleving zeker wel grensverleggend, maar nooit grensoverschrijdend was".

"Niettemin kan het niet anders dan dat ik, na veertig jaar het leven in de brouwerij te hebben meegemaakt, sommige mensen ongewild ontgoocheld en zelfs gekwetst heb, vaak door het tegendeel met hen bedoeld te hebben. Ik vraag niets liever dan de kans te krijgen dit goed te maken en met elkeen in goede verstandhouding en zelfs in vriendschap verder te leven."

"Ik hoop dat er mensen genoeg zijn die kunnen getuigen dat ik al jaren voor kinderen het tegendeel tracht te zijn van een misbruiker en dat de Oude Brouwerij juist de plaats is waar aan het tegendeel daarvan wordt gedaan", besluit Versteylen na de bekendmaking van het nieuws.

Was u ooit in de brouwerij van Versteylen? Laat ons weten hoe u dat ervaren hebt via hier@reageren.be. Vergeet uw gegevens niet te vermelden.

Vertrouwen

Het misbruik kwam aan het licht door een anonieme brief die aan de vzw gericht werd. Het parket van Antwerpen heeft inmiddels een onderzoek geopend.

De partij Groen! wist nog niets van de klacht, maar meldt dat Versteylen geen functie meer heeft binnen de partij.

De Vlaamse jezuïeten, de orde waartoe pater Versteylen behoort, lieten in een persbericht weten intens mee te leven met de pijn van de betrokkenen. Ze hebben het volste vertrouwen in het gerecht "dat klaarheid zal scheppen in de gegrondheid van de klacht".

Verder geeft de orde geen commentaar meer over de zaak om het gerechtelijk onderzoek niet te bemoeilijken.

Vastgoed

Jobs in de regio