Groot alarm voor hoogwater in Nederlandse Maas

Groot alarm voor hoogwater in Nederlandse Maas

Groot alarm voor hoogwater in Nederlandse Maas

Print
De Nederlandse hulpdiensten hebben vrijdagavond groot alarm geslagen voor het stroomgebied van de Maas in Zuid-Limburg omdat het water in de Maas sneller stijgt dan aanvankelijk verwacht.

Eerder vrijdag verwachtten de beleidsteams dat de Maas een maximale waterafvoer van 2.000 kubieke meter per seconde zou bereiken en dan zou gaan dalen. Maar om 21.00 uur was de afvoer al 2.000 kubieke meter. Rijkswaterstaat verwacht dat de piek in de nacht van vrijdag op zaterdag rond de 2.250 komt te liggen.

Het operationeel beleidsteam voor Zuid-Limburg heeft nu een zogenoemde GRIP-4-situatie uitgeroepen, eenzelfde hoge alarmeringsfase als enkele dagen geleden in Moerdijk.

Smeltende sneeuw

Op verschillende plaatsen in Nederlands Limburg dreigden donderdagnacht beken en rivieren buiten hun oevers te treden. In onder meer Valkenburg, Vaals, Nuth, Landgraaf, Simpelveld en Gulpen-Wittem werd de brandweer opgeroepen over ondergelopen wegen en enkele ondergelopen kelders.

Als gevolg van de smeltende sneeuw in ons land en de aanhoudende regenval is de waterstand van de Maas sterk verhoogd en ook nam de stroomsnelheid van de rivier toe. Bij meetpunt Sint Pieter voerde de Maas meer dan 1500 kubieke water per seconde af. Vanaf die waarde is er sprake van hoogwater en worden maatregelen genomen.

Archieffoto

MEEST RECENT