Man die aanslag wilde plegen in België schreeuwt onschuld uit

Man die aanslag wilde plegen in België schreeuwt onschuld uit

Man die aanslag wilde plegen in België schreeuwt onschuld uit

Print
Een van de elf terreurverdachten die in november in onder meer Amsterdam en Antwerpen werden opgepakt, ontkent alle schuld. Samir S. uit Amsterdam, die opgesloten zit in de zwaarbewaakte gevangenis in Vught, stuurde een brief naar het Nederlandse EenVandaag. Het tv-programma stelt verder dat het onderzoek is begonnen met een telefoontje uit de VS.

"Waarom zat ik hier? Wat had ik gedaan? " schrijft hij in de brief. "Is mij een loer gedraaid? Of had ik contact met iemand die niet 'koosjer' of 'halal' is?"

"Zodra ik de gelegenheid kreeg nam ik mijn dossier door", gaat Samir verder. "Ik kwam allerlei namen van personen tegen waar ik nog nooit van heb gehoord, laat staan ontmoet. (…) Op de laatste pagina kwam ik dan eindelijk mijn naam tegen. (…) Je kunt toch niet iemand zijn leven verwoesten omwille van drie zinnetjes in een dossier!"

Lees de hele brief hier

FBI

Het tv-programma stelt verder dat het onderzoek is begonnen met een telefoontje uit de VS op 29 december 2009. Daarin alarmeerde de FBI de Belgische politie over een moslim uit Antwerpen, Hasan H., die op een chatsite sprak over het voorbereiden van aanslagen in België. Ook zijn drie broers zouden betrokken zijn.

Volgens EenVandaag begon na het telefoontje van de FBI een kat- en muisspel tussen de verdachten en de Belgische veiligheidsdiensten. Maandenlang werden de telefoons van de verdachten permanent afgeluisterd, hun mailboxen werden uitgespit en ze werden constant geschaduwd. Op 23 november werd dan uit voorzorg besloten om in te grijpen.

Uitlevering

De advocaten van de terreurverdachten vinden de beschuldiging van terrorisme zwaar overdreven. Ze benadrukken dat in het onderzoek nooit een concreet plan is aangetroffen, een duidelijk doel is besproken, of ander hard bewijs is gevonden. Wel zijn twee wapens aangetroffen.

De Belgische justitie heeft Nederland om de uitlevering van Samir en de andere Nederlandse verdachten gevraagd. Op 14 januari neemt de rechter hierover een beslissing.

Lees ook Terreurverdachten planden dodelijkere aanslag dan die in Madrid
Lees ook Moslimextremisten viseren Antwerps jodenkwartier

Beeld EenVandaag

Nu in het nieuws