"India is zelfmoordland van de wereld"

India is zelfmoordland van de wereld

"India is zelfmoordland van de wereld"

Print
"India is het zelfmoordland van de wereld", zegt Daya Sandhu, een Amerikaans-Indiase psycholoog die onderzoek heeft gedaan naar suïcide in India. Slachtoffers zijn niet alleen arme boeren, maar ook studenten uit de middenklasse.

"Bijna elke dag heb ik krantenkoppen gezien over studenten, boeren en huisvrouwen die zichzelf hadden opgehangen, voor de trein waren gesprongen of gif hadden ingenomen", zegt de hoogleraar psychologie van de Universiteit van Louisville, die vijf maanden onderzoek heeft gedaan naar zelfmoordtrends in India.

Tussen 1997 en 2005 pleegde elk half uur een boer zelfmoord, berekende de journalist P. Sainath op basis van overheidsgegevens.

In 2009 pleegden 127.000 Indiërs zelfmoord, iets meer dan in de jaren ervoor. Naast de boeren behoren ook studenten en scholieren in de middenklasse tot de grootste risicogroepen.

Schooldruk en liefdesverdriet

In zijn eigen onderzoek onder studenten ontdekte Sandhu dat zelfmoord vooral veroorzaakt wordt door schooldruk, verwachtingen van ouders, huwelijksspanningen en eigen relatieproblemen.

"Ik stond ervan versteld dat zeventig procent van alle geïnterviewden liefdesverdriet had en van niemand liefde ontving in hun leven. Ze voelen zich nergens geworteld. Er schijnt geen echte ouderlijke liefde te zijn, alleen voorwaardelijke liefde. Het wordt hun streng verboden om romantische liefde te zoeken, terwijl er geen datingsysteem is."

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over zelfdoding? Voor jezelf of iemand uit je omgeving? Bel de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 02/649 95 55. 's Avonds (behalve woensdag en zaterdag) kan je chatten van 19.00 - 21.30 uur op www.zelfmoordlijn.be

Sujoy Dhar

IPS

.

Nu in het nieuws