Bourgeois geeft half miljoen voor restauratie Sint-Willibrorduskerk

Bourgeois geeft half miljoen voor restauratie Sint-Willibrorduskerk

Bourgeois geeft half miljoen voor restauratie Sint-Willibrorduskerk

Print
Berchem - Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 544.037,03 euro toe voor de restauratie van de Sint-Willibrorduskerk in Berchem.

De imposante kruisbasiliek met ingebouwde westtoren, gelegen in de Heilig Hartstraat, prijkt sinds 1983 op de lijst van beschermde monumenten.

“Restauratiedossiers voor beschermde kerkgebouwen krijgen meestal een gefaseerde aanpak,” legt minister Bourgeois uit. “Als de kerk nog erkend is voor erediensten, en eigendom is van de kerkfabriek, loopt het aandeel in de restauratiepremie voor de Vlaamse overheid op tot 60 % van de totale raming. De provincie en de gemeente betalen respectievelijk 20 en 10 %.”

Dit subsidiedossier omvat de eerste fase van het restauratieproject, namelijk de daken en de kenmerkende witstenen gevels van de toren. De voegwerken en de leien dakbedekking zijn aan herstel en vernieuwing toe. Tegelijk wordt de toegankelijkheid van de daken verbeterd zodat het gebouw in de toekomst op een veilige manier kan worden geïnspecteerd. Daarnaast wordt een aantal aangetaste houten booggewelven aangepakt.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio