J.K. Rowling heeft niet geplagieerd

J.K. Rowling heeft niet geplagieerd

J.K. Rowling heeft niet geplagieerd

Print
Vrijdag heeft een Amerikaanse rechter geoordeeld dat Rowling niet gekopieerd heeft uit het werk van de inmiddels overleden schrijver Adrian Jacobs.

De nabestaanden van Jacobs beweerden dat de succesvolle schrijfster ideeën en delen van het plot van het vierde Harry Potter-boek The Goblet of Fire had gekopieerd uit Jacobs' in 1987 verschenen boek The Adventures of Willy the Wizard.

"Het contrast tussen het totaalconcept en de feeling van beide werken is zo groot dat elke serieuze vergelijking tussen de ongeloofwaardigheid schaadt" stelde de rechter in een vonnis van 49 pagina's.

Scholastic, de uitgever van de Harry Potter-boeken in de Verenigde Staten, liet weten tevreden te zijn met de beslissing. "De snelle verwerping van het hof steunt onze positie dat het vergelijken van Willy the Wizard met Harry Potter totaal absurd was", luidt het.

In 2004 spanden de nabestaanden van Jacobs al een rechtszaak aan tegen de Britse uitgever van Rowling, Bloomsbury. De schrijfster gaf toen aan nog nooit van Jacobs boek te hebben gehoord. De rechter oordeelde toen dat de claims 'onwaarschijnlijk' waren, maar ging niet in op Bloombury's verzoek de zaak onmiddellijk te seponeren.

Het eerste Harry Potter-boek werd in 1997 gepubliceerd. Wereldwijd zijn er van de serie meer dan 400 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan.

MEEST RECENT